Облекчаване на пациентите целят предложени промени за изписване на лекарства, каза служебният министър д-р Галя Кондева


Облекчаване на пациентите целят предложени промени за изписване на лекарства, каза служебният министър д-р Галя Кондева

С предложени промени за изписване на лекарства се цели облекчаване на пациентите, каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя и служебният премиер Димитър Главчев посетиха терена, избран за строителство на бъдещата национална детска болница, за да инспектират разчистването му от съществуващите сгради.

Предложенията за промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването, каза още д-р Кондева и посочи, че към момента няма получено официално становище от Българския фармацевтичен съюз. В проекта се предлага да отпадне ограничението на една рецепта да се предписват до три лекарствени продукта, свързани с лечението на до три различни заболявания. Електронните рецепти да могат да се изпълняват частично в различни аптеки или в една аптека, но „на части“ по различно време, в рамките на давността на предписанието, се предлага още в проекта.

Целта на предложенията е значително да се облекчи достъпът на пациента, който трябва да си купува лекарства, изписани на няколко рецепти, а има пациенти с множество заболявания или трудно подвижни, допълни д-р Кондева.

Няма риск пациентите да останат без лекарства, а аптеките да се откажат от договорите си с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), каза преди дни проф. Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК в коментар за предложените нормативни промени. В рамките на три дни сме дали възможност рецептата да бъде изпълнена в аптека, която пациентът прецени, добави той. По думите на проф. Мавров, ако пациентът получи лекарствата си от две аптеки, Касата ще заплати сумата за обработена рецепта пропорционално на аптеките. Фармацевтите получават от НЗОК по пет лева на обработена рецепта, на която са изписани напълно заплатени от НЗОК лекарства и нямат право да слагат свои надценки на медикаментите.

От Българския фармацевтичен съюз смятат, че въвеждането на предложените промени без ясни критерии за заплащане към аптеките, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение. В съсловната организация се обсъждат варианти за действия, ако паралелно с обсъждането на предложените промени, не се обсъжда и финансирането на дейностите по отпускане на напълно платените от НЗОК медикаменти, се посочва в позиция на организацията, публикувана на сайта ѝ.

Добавена на 01.07.2024 г. в 16:45 ч.