Пристигнаха нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наличие на наркотици в кръвта, каза Калин Стоянов


Пристигнаха нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наличие на наркотици в кръвта, каза Калин Стоянов

Искам да ви уведомя за новопристигналите четири броя автоматизирани системи за токсикохимичен анализ за наличие на наркотици в кръвта. Това каза пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той присъства на церемонията пред Паметника на Незнайния воин по случай 145 години от създаването на МВР.

Машините са налични, в началото на годината показахме две от тези автоматизирани системи и тогава поехме ангажимент, че до няколко месеца ще пристигнат и другите четири. Имам уверението, че всички проби – не само за алкохол, но и за наркотици, тези, които постъпват за изследване, в рамките на около две седмици ще са готови, обясни Стоянов.

Имаме известно забавяне с натрупаните в предишни периоди. В момента обработваме и издаваме 40 % повече експертизи в сравнение със същия период за миналата година. Надявам се, че до няколко месеца ще изчистим абсолютно всички натрупани назад във времето проби. До няколко месеца ще заработи и лабораторията в Плевен и там ще бъде прехвърлена една от машините. Надявам се през следващата година да успеем да оборудваме и изградим другите три лаборатории в Пловдив, Варна и Бургас, каза още Калин Стоянов.

Министърът беше попитан да коментира информация за задържан кмет на Малорад. При рутинна проверка е тестван шофьор на автомобил, при който пробата за наркотични вещества е положителна – конкретно за кокаин, каза Стоянов. Автомобилът е отнет, а лицето е задържано. Той е поискал и е дал кръвна проба, ще изчакаме резултатите, добави министърът.

Добавена на 05.07.2024 г. в 11:50 ч.