Завършват политическите консултации на президента, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство


Завършват политическите консултации на президента, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство

Днес държавният глава Румен Радев ще завърши консултациите с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание (НС) преди връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на президента.

От 11:00 часа Радев ще се срещне с представители на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ ( ИТН). 

От 13:00 часа е насрочен разговорът му с ПГ на „Величие“. 

Консултациите започнаха в понеделник с първите три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). На всичките си срещи до момента държавният глава търси отговор от политическите формации как виждат възможностите за съставяне на правителство, с кой мандат, каква формула на управление биха предложили.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Радев, че очаква правителство с първия мандат, но на практика излиза, че няма как да бъде съставен кабинет. След края на разговорите пред медиите допусна ГЕРБ-СДС да предложат правителство на малцинството и препотвърди готовност за излъчването му. От коалицията очакват подкрепа от всички отговорни хора, които не искат седми поред избори и отново същия резултат. Борисов за пореден път изрази надежда ПП-ДБ "да върнат на ГРЕБ-СДС жеста" за подкрепата им на кабинета "Денков".

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори, заяви Йордан Цонев от ДПС. По думите му от Движението съзнават своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет и подкрепа за стабилно мнозинство. Ние този път ще го извървим, заяви той. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и по-важният въпрос е как точно го разбират, добави Цонев. Според него заявката на „Има такъв народ“ да съставят правителство е проява на „политическо его“. ДПС помолиха Румен Радев да бъде медиатор между политическите формации.

От третата политическа сила ПП-ДБ заявиха, че остават в опозиция като проевропейска и антикорупционна коалиция. Председателят на парламентарната група Николай Денков беше категоричен, че те нищо не дължат на Борисов като жест, който да му върнат. Задача на г-н Борисов е да намери подкрепа за това, което той предлага. След цялата кампания, след като свали нашите две правителства, аз не виждам с какви очи той ще търси подкрепа за това, което поставя, заяви Денков. От ПП-ДБ определиха подхода на ГЕРБ-СДС като напълно погрешен и напомниха, че ГЕРБ-СДС за период от три години са получили шест пъти мандат за съставяне на правителство, предстои им седми, като нито един от тези мандати досега не е бил успешен.

Вчера консултациите продължиха с "Възраждане" и "БСП за България" като и на тях президентът постави същите въпроси - за възможностите за редовен кабинет и каква подкрепа  и за какво биха дали.

Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ-ДПС, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред държавния глава. Той посочи, че формулата за излизане от политическата ситуация е зададена от българския избирател, който е определил в парламента да има повече партии, нежелаещи да управляват с ГЕРБ и ДПС. Костадинов заяви, че в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, са готови да поемат третия и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" категорично няма да подкрепят кабинет на малцинството.

Пред журналисти Костадин Костадинов обяви, че са водили разговори със знакови лица от „Продължаваме промяната - Демократична България“, решението дали ще подкрепят анти ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно. 

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ обаче отрекоха да се водили разговори за съставяне на правителство с представители на  „Възраждане“. 

„БСП за България“ заявиха пред държавния глава, че ще се опитат да бъдат „проводник на диалог“. Нашите колективни органи са категорични, че с ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление, подчерта изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. По думите му в тази тежка ситуация пред партията има два пътя - единият е на странични наблюдатели, на опозиция, от която нищо не зависи, който е удобен, а другият е да се опитат да участват в процесите като бъдат реалисти. Пред медиите Зафиров обясни, че ако се стигне до трети мандат, БСП е готова да участва активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство.

 

Добавена на 26.06.2024 г. в 07:35 ч.