Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов връчи осветено бойно знаме на Съвместното командване на силите


Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов връчи осветено бойно знаме на Съвместното командване на силите

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на официална церемония по повод 20-годишнината от създаването на Съвместното командване на силите (СКС) връчи осветено бойно знаме. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

„Днес е паметен ден от развитието на нашето Съвместно командване на силите. Ден в който се връчва бойно знаме - символ на многовековната военна традиция на нашата държава“, каза той. 

Атанас Запрянов връчи осветено бойно знаме на командира на СКС генерал-майор Красимир Кънев.

Военният министър поздрави СКС с годишнината и подчерта ролята и заслугите на командването за осигуряване на българските контингенти зад граница. Той пожела на военнослужещите смело да изпълняват дълга си под своето бойно знаме.

Командирът на СКС генерал-майор Красимир Кънев каза, че днешният ден е ангажиращ и паметен, тъй като бойните знамена са символ и реликва, под която поколения български воини са изпълнявали вярно и самоотвержено дълга си към Отечеството. 

Кънев поздрави военнослужещите и цивилните служители на СКС с връчването на бойното знаме и обеща да го пазят чисто и неопетнено.

От МО информираха, че по-късно през деня на тържествено събрание във Военния клуб са наградени военнослужещи и цивилни служители за проявен професионализъм от служебния министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Запрянов отбеляза, че СКС се е утвърдила като една от основните структури от системата за управление и командване на оперативно ниво на действащата армия. Той посочи, че СКС трябва да продължи да бъде в готовност да действа по трите мисии на Българската армия.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов отбеляза, че настоящата динамика на средата на сигурност налага бързо съзряване по отношение на планирането и подготовката за съвместна операция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната ни в национален и колективен мащаб. „Времето налага ясно разбиране за задачите и устойчиво развитие по пътя, по който трябва да върви СКС. Съвместността остана в историята, на дневен ред е многодомейността. Говорим за различни домейни – както физически, така и виртуални. Това са новите предизвикателства. Надявам се, под командването на генерал-майор Кънев, СКС да докаже и демонстрира способности в тези направления“, посочи той.

На 28 юни т.г. две Тактически групи за специални операции от състава на Специалните сили на Българската армия получиха оценка „способен за изпълнение на специални операции“/„боеготов“. Това стана в рамките на националното сертификационно учение Stealth Dagger – 24, което се проведе от 17 до 28 юни на специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ и в различни райони на територията на страната.

Добавена на 01.07.2024 г. в 17:10 ч.