Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обновяване на наземния обществен транспорт в столицата


Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обновяване на наземния обществен транспорт в столицата

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа програма за обновяване на подвижния състав и специализирана техника за поддръжка на наземния обществен транспорт на София за периода 2024 - 2030 г. Това предвижда дневният ред на предстоящото утре заседание на СОС, публикуван на сайта на Столичната община. 

Вносители на доклада са кметът на София Васил Терзиев, зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов, зам.-кметът по финанси Иван Василев, общинските съветници от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев, Андрей Зографски и Симеон Ставрев; председателят на групата на "БСП за България" Иван Таков; общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков, Димитър Вучев и Екатерина Йорданова; общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, независимият общински съветник Красимир Гълъбов; общинският съветник от "Синя София" Вили Лилков, както и общинският съветник от групата на ИТН Пламен Данаилов. 

В доклада се посочва, че годишният пробег на столичния обществен транспорт надхвърля 65 млн. км, от които над 50 млн. м за наземния транспорт. В момента София разполага с почти 300 трамвайни мотриси, 130 тролейбуса и 700 автобуса, в това число електрически. Вносителите на доклада посочват, че голяма част от наличния подвижен състав е остарял, амортизиран и със значително по-ниски екологични норми от необходимите. Това състояние на подвижния състав влияе негативно както върху персонала, който ежедневно работи с остаряла и ненадеждна техника, така и на гражданите на София, които очакват транспортна услуга с високо качество и комфорт.

Едно от необходимите условия за увеличаване на качеството на обществения транспорт в София е да се подобрят достъпността, удобството и комфорта в превозните средства, се посочва още в доклада. В него се отбелязва, че подобряването на качеството на градския транспорт би довело до намаляване на използването на лични автомобили, съответно на задръстванията, пътнотранспортните инциденти и замърсяването на въздуха. 

В доклада се разглеждат техническите параметри, сроковете и етапите на обновяване на превозните средства на наземния транспорт с цел подобряване качеството на услугата и осигуряване на готовност „Столичен автотранспорт" ЕАД да поеме допълнителна част от транспортната задача след изтичане на договора с частния оператор, а „Столичен електротранспорт" ЕАД да разширява трамвайната и тролейбусната мрежа в съответствие с модерните изисквания за постигане на здравословна и качествена градска среда и ефективен градски транспорт.

Добавена на 26.06.2024 г. в 18:15 ч.