Българският патриарх Даниил прие Симеон Сакскобургготски в Синодалната палата


Българският патриарх Даниил прие Симеон Сакскобургготски в Синодалната палата

Българският патриарх Даниил прие Симеон Сакскобургготски в Синодалната палата, съобщиха от Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

"В сградата на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), се проведе среща на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Даниил с Негово Величество цар Симеон Втори", се казва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия.

На срещата присъстваха също Техни Високопреосвещенства: Великотърновският митрополит Григорий, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Старозагорският митрополит Киприян, и Техни Преосвещенства: Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, и Браницкият епископ Пахомий - първи викарий на Софийския митрополит, както и Негово Всепреподобие йеромонах Йоан, протосингел на Софийска света митрополия.

Симеон Сакскобургготски поздрави първойерарха на Българската православна църква с избора му за патриарх, като му сподели, че той е петият предстоятел на родната ни църква, с когото се среща - след екзарх Стефан и блаженопочиналите патриарси - Кирил, Максим и Неофит.

"От своя страна и от името на духовенството, Негово Светейшество отправи благодарност към цар Симеон за важната му роля за преодоляването на разкола в Българската православна църква преди точно двадесет години, което дава възможност и за единението на народа", се отбелязва в съобщението.

Симеон Сакскобургготски е споделил спомени от свои поклоннически пътувания и от неколкократните си посещения на Зографския манастир, след което се обърнал към патриарх Даниил с думите: "В ръцете на Ваше Светейшество ще има страшно много работа и отговорност... Усещам, че има голям ентусиазъм и големи очаквания".

"Да ни помага Бог да ги оправдаем", е казал Негово Светейшество и е допълнил: "Господ да Ви дарува крепко здраве на Вас и на Нейно Величество, за да продължите мисията си - да бъдете пример на останалите държавници да следват тази обединителна мисия, за която народът им е гласувал доверие".

В края на срещата Симеон Сакскобургготски е подарил на патриарх Даниил албум с фотографии "В служба на България (1887–2017)", а първойерархът на Българската православна църква му е връчил комплект от седем сребърни монети с български манастири и чудотворни икони на Света Богородица, допълват от БПЦ-БП.

Добавена на 11.07.2024 г. в 18:30 ч.