Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония трябва да се изпълнява, а не ревизира, каза президентът Радев


Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония трябва да се изпълнява, а не ревизира, каза президентът Радев

Държавното ръководство на Република Северна Македония явно не е подготвено. Необходимо е познаване на международното право, каквото явно липсва. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира. Така президентът Румен Радев коментира призива на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски да се предоговори Договорът за приятелство и добросъседство с България.

Изказването на българския държавен глава, направено по време на брифинг пред български медии, последва работна среща с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Атина.

Вчера премиерът на Република Северна Македония заяви, че Договорът за приятелство и добросъседство с България може да бъде предоговорен. Ако договорът с Гърция е реалност и част от конституцията на Република Северна Македония, то според Мицкоски няма причина да не се предоговори договорът с България.

В коментар на думите на Мицкоски президентът Радев обясни, че на властите в Скопие им липсват познания по конституционно право. Моделите на българската конституция и тази на Република Северна Македония са много различни – тяхната защитава колективни права, докато моделът на нашата конституция отстоява индивидуални права. Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство за това, че когато има заключения на Съвета, приети с консенсус, те не са обект на пазарлъци, а трябва да се изпълняват, категоричен бе българският държавен глава.

"Има на какво да се научи държавното ръководство (на Република Северна Македония – бел. р.). Ние сме готови да помагаме и винаги сме помагали на Република Северна Македония по нейния европейски път. Тези процеси обаче отдалечават страната с бързи крачки от европейската интеграция и тревожат както България, така и Гърция, защото не може да си член на НАТО и да държиш да станеш член на ЕС и да излизаш с подобни позиции. Важно е Република Северна Македония да се придържа към своя европейски път", каза още държавният глава.

Трябват и познания по статистика, каза още президентът Радев и обясни, че поне 120 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи. "Трябва да има елементарни познания по отношение права на човека, защото в България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност, не стреляме по техните клубове и не ги палим, не ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията", аргументира своята позиция българският президент.

Добавена на 02.07.2024 г. в 21:05 ч.