Влак с ретро вагони ще пътува през юли по пътя на теснолинейката от Септември до Велинград


Влак с ретро вагони ще пътува през юли по пътя на теснолинейката от Септември до Велинград

Влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Това съобщиха от пресцентъра на Българските държавни железници (БДЖ).

Туристическият влак ще потегли за пръв път на 6 юли, когато е празникът на град Велинград, обясниха от БДЖ и допълниха, че влакът ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на културата. 

Композицията ще се движи в състав от два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон, бюфет-вагон и вагон-фургон, теглени от дизелов локомотив, обясниха от БДЖ.

По думите им вагоните в този влак са своеобразна палитра от различни периоди на съществуването на теснолинейката. Единият ретро вагон е от първите доставени за теснолинейката през 1926 г., другият е от 1941 г. стандартният седящ вагон е от първата половина на 70-те години и бюфет-вагона - отпреди три години. Пътуващите ще могат да разгледат и изпитат в движение как се е пътувало с влак от създаването на линията до наши дни, посочват от БДЖ.

Туристическият влак ще заминава от гара Септември в 9:30 ч., ще пристига във Велинград в 11:20 ч. и ще продължи до една от най-колоритните по маршрута гара Цветино, където ще бъде в 12:00 ч, обясниха от БДЖ. В обратното направление композицията ще тръгва от Цветино в 12:25 ч. и ще пристига във Велинград в 13:00 ч. 

Цялата информация за разписанието на ретро влакът, както и цените на билетите можете да намерите тук.

БТА припомня, че през март от Община Банско съобщиха, че централното управление на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД лансира концепция теснолинейката да бъде популяризирана като туристическа атракция и национална забележителност, в която гара Банско ще има специално място.

Добавена на 02.07.2024 г. в 16:30 ч.