Двудневна международна конференция за Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС ще се състои в КТ „Подкрепа“


Двудневна международна конференция за Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС ще се състои в КТ „Подкрепа“

Двудневна международна конференция на тема „Транспонирането на Директивата за адекватни минимални заплати в ЕС - ключов фактор за бъдещето на труда: качествена заетост с гарантирано социално осигуряване“ ще се проведе в Конфедерацията на труда „Подкрепа“. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката. Конференцията ще бъде открита от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По време на откриването изказвания ще направят: изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов, председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) в България Зорница Русинова, вицепрезидентът на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева и съпредседателят на Европейския работнически център (EZA) Пиерджорджо Скакуа.

Основните панели ще бъдат свързани с новата Директива за адекватни минимални работни заплати в ЕС, икономическите и социални последици от въвеждането на адекватни минимални заплати в краткосрочен и в дългосочен план, както и за мерките за борба с негативното отражение на кризата, предизвикана от повишените разходи за живот.

Форумът ще даде възможност за обмен на позиции между представители на синдикати от Франция, Германия, Австрия, Италия, Полша, Румъния, Сърбия.

На 22 май т.г. главният икономист на КНСБ Любослав Костов заяви, че минималната заплата от 2025 г. трябва да бъде 1080 лв. Той припомни, че на 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да определи минималната работна заплата за следващата година и добави, че близо 2200 лв. е средната заплата за първото тримесечие на тази година.

Добавена на 02.07.2024 г. в 07:10 ч.