Книжарница-галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ представя международна изложба с фотографии, импасто и абстрактна живопис


Книжарница-галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ представя международна изложба с фотографии, импасто и абстрактна живопис

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ ще представи международна изложба „Приключението Fine arts & ERUA: Фотографии, импасто и абстрактна живопис“. Тя ще бъде достъпна от 15 юли до 15 август, съобщиха от екипа на висшето училище.

Гл. ас. д-р Румен Кожухаров от департамент „Дизайн“ в НБУ ще открие официално изложбата на 15 юли.

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ и департамент „Дизайн“ представят експозиция с резултатите на студенти от Алианса на европейските реформаторски университети (ERUA), след като трета поредна година се провежда интензивен курс „Импасто и абстрактна живопис за всеки“ (ERUA014). По идея и под ръководството на гл. ас. д-р Румен Кожухаров студентите посещават Нов български университет в рамките на четири дни - между 13 и 16 юни през пролетния семестър на 2023/2024 академична година.

Живописната импасто техника е основна част в творческата и изследователска дейност в интензивния курс. Подбрана е поради своите специфики и способности да освобождава хората от възможни притеснения пред бялото платно. Използването на текстурите, мазките, оставяни от различните обекти покрай нас, създават невероятно безкраен свят, познат на човечеството от много далечни времена. В курс „Импасто и абстрактна живопис за всеки“ се набляга на експериментирането с боята, текстурата и възможностите за себеизразяване върху платната.

Така нареченото „текстурно изкуство“ в момента е една от най-горещите тенденции в изобразителното изкуство в социалните медии. Богатството от възможности за създаване на ниски и високи релефи, като се изследват първите стъпки в скулптурата до безкрайното експериментиране с цветовете на акрилната боя, гланца, матовите повърхности, броката и позлатите – отваря един безкраен свят за приключения и фантазия.

В успешната реализация на интензивния курс се включват осем студенти от Université Paris 8 – Франция; двама студенти от SWPS University - Полша, а също така и петима студенти от Нов български университет. Настоящата експозиция представя фотографии от различни моменти и събития, свързани с интензивния живописен курс, презентиращи всички участвали студенти. 

Във фотографската част от изложбата могат да се проследят семинарната част в музеи и галерии в центъра на София - ,,Квадрат 500'; Съюза на българските художници (СБХ); Софийската градска художествена галерия; храм-паметник „Св. Александър Невски“; черквата „Света София“ и рисуването на живописните платна - от първите стъпки до завършените произведения на студентите.

Под формата на живописни платна ще бъдат показани творбите, създадени специално за курса от гл. ас. д-р Румен Кожухаров.

Успешното реализиране на курс ERUA014 „Импасто и абстрактна живопис за всеки“; живописните материали на студентите; подреждането на експозицията и нейното разпечатване са финансирани от Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

/ЙВЛ

 

 

Добавена на 11.07.2024 г. в 15:05 ч.