Бог знае и да се надяваме, че ще изберем най-достойния за патриарх, каза Врачанският митрополит Григорий


Бог знае и да се надяваме, че ще изберем най-достойния за патриарх, каза Врачанският митрополит Григорий

Бог знае и да се надяваме, че ще изберем най-достойния за патриарх, каза пред журналисти Врачанският митрополит Григорий, който е наместник-председател на Светия синод. Той е и един от тримата кандидати, които Светият синод определи на 20 юни за достойни за патриаршеския престол.

Попитан дали и днес може да има балотаж, както имаше през 2013 г. при избора на патриарх Неофит, митрополит Григорий отговори, че това зависи от самите избиратели, от техните предпочитания и нагласа. "Сега е предвидена по-дълга процедура, за да бъде спазен часът, който е обявен - 15:00 часа", обясни наместник-председателят.

На въпрос по какъв критерий ще се води в избора си - по възраст, по визия или по досегашно служение, Врачанският митрополит каза, че най-важни са качествата на избираемия кандидат и възрастта няма такова голямо значение, както и визията.

Попитан какъв патриарх ни трябва, митрополит Григорий отговори, че ни трябва духовник, който наистина да бъде един достоен архипастир и да води българския народ и Българската православна църква най-вече към царството Божие. Не смятам, че това, че съм наместник-председател, ще окаже влияние върху избирателите, всички имат абсолютни равни шансове, заяви митрополит Григорий.

Тримата митрополити, кандидати за български патриарх и Софийски митрополит са: Врачанският митрополит Григорий, който получи на 20 юни 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур. 

В Синодалната палата продължава гласуването за избор на български патриарх от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които преди това се придвижиха от академичната зала на Българската академия на науките.

Първо гласува наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий. Гласуват и членовете на Светия синод по старшинство.

 

 

Добавена на 30.06.2024 г. в 12:05 ч.