"БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене"


"БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене"

Парламентарната група на "БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене". Това обяви пред журналисти Драгомир Стойнев от "БСП за България", който е и заместник-председател на 50-ото Народно събрание. 

Той определи като национално предателство продажбата на оборудването, предвид съвместимостта му с това от АЕЦ "Козлодуй" и непрекъснатите ремонти на шести блок на атомната ни централа.

Драгомир Стойнев коментира вчерашното изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов във връзка с излива на радиоактивна вода в АЕЦ "Козлодуй".

Стана ясно, че шести блок е постоянно в ремонт, една от причините е свързана с проблеми, които касаят парогенераторите. Ако се случат подобни случки в бъдеще с разлив на радиоактивна вода, може окончателно да спре парогенераторът, посочи Стойнев.

Министърът вчера каза, че засега има две становища от НЕК, които показват, че оборудването за АЕЦ „Белене“ е съвместимо, посочи Стойнев. Той визира изслушването на Владимир Малинов в парламента, на което служебният министър съобщи, че ще иска анализ относно приложимостта на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ "Козлодуй". 

Ние считаме, че на този етап ще бъде национално предателство, ако се продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна. Смятаме, че е необходимо експерти да дойдат и да кажат дали това оборудване наистина може да се ползва за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Стойнев. Ако тези парогенератори са съвместими, тогава ние не виждаме никаква причина да продаваме това оборудване. Един нов парогенератор за АЕЦ „Козлодуй“ ще отнеме близо четири-пет години, за да се изработи, добави той.

Стойнев информира, че ПГ на "БСП за България" са внесли проект на решение на Народното събрание за спиране на преговорите и действията по продажба на оборудване с дълъг цикъл на производство, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Призоваваме всички политически сили следващата седмица да подкрепят това решение, апелира той и добави, че на този етап е хубаво преговорите да бъдат замразени, да се направи експертиза и ако наистина могат да се ползват парогенераторите, да не се продават. 

 

Добавена на 28.06.2024 г. в 14:40 ч.