Около 2000 са парамедиците у нас с различна степен на професионална квалификация, съобщиха от Съюза на парамедиците


Около 2000 са парамедиците у нас с различна степен на професионална квалификация, съобщиха от Съюза на парамедиците

Около 2000 са парамедиците у нас, които притежават различна степен на професионална квалификация. Това посочват от Съюза на парамедиците в България в прессъобщение до медиите.

Оттам посочват, че честват днес Международния ден на парамедиците. На 8 юли се отбелязва годишнината от рождението на Доминик-Жан Лари – който е определян като „бащата на съвременните линейки“.

Във връзка с днешния ден от Съюза на парамедиците в България информират, че са разработили проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Предложенията трябва да решат един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове, се казва в съобщението. „В част от обучителните центрове в България часовете са малко, а практическите – съвсем недостатъчни“, коментират от организацията. Изучават се дисциплини, които натоварват програмата, но нямат „никакво отношение към качествената подготовка на парамедиците“, казва председателят на Съюза на парамедиците в България - Ива Пехливанска, цитирана в съобщението. Тя дава пример с дисциплини като икономика, предприемачество. Има чужд език вместо латински с медицинска терминология, добавя също Пехливанова. Изготвеният проект обобщава всички необходими занятия и скоро ще бъде представен на висши училища, обучителни центрове и институции, информират още от Съюза на парамедиците.

Темата на Международния ден на парамедиците днес е „Разликата, която правим“. С нея се подчертава огромното въздействие, което парамедиците оказват всеки ден по света, съобщават още от организацията.

През май от организацията съобщиха данни от анализ, който показва, че в повечето държави от Европейския съюз лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи. Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици, коментираха от Съюза на парамедиците. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%, подчертаха също от организацията. 

Добавена на 08.07.2024 г. в 11:10 ч.