Служебният министър на енергетиката каза, че ще изиска анализ относно приложимостта на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“


Служебният министър на енергетиката каза, че ще изиска анализ относно приложимостта на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“

Аз също ще изискам категоричен, обоснован, целенасочен и задълбочен анализ не само от АЕЦ „Козлодуй“, но и външна експертиза, относно приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“ и едва след получаването му ще извърша моята преценка дали тези парогенератори да бъдат включени в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в отговор на въпрос от „БСП за България“ относно проблема с Шести блок на атомната ни централа по време на изслушване в парламента за хода на преговорите с украинската страна по продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене". 

Владимир Малинов посочи, че в рамките на 2023 г. на два пъти от работната група за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“ е изискано становище от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“. За съжаление, двата отговора са противоречиви, коментира Малинов.

Той каза, че във връзка с текущия планов ремонт на Шести блок е изискал информация от ръководството на атомната централа. Министърът прочете получения отговор, в който се посочва, че изработването и доставката на нов парогенератор в Руската федерация ще отнеме около четири-пет години, като ще е необходимо задължително сключване на договор с руска организация за изготвяне на работен проект за замяната. Към настоящия момент от атомната ни централа нямат потвърждение от друг производител за възможността за проектиране, изработка и доставка на парогенератор. Отчитайки сегашното състояние на оборудването, нашето мнение е, че наличието на резервен парогенератор извън границите на Руската федерация би гарантирало възможността за реализация на евентуална подмяна на парогенератора на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ при необходимост, се казва още в отговора.

Относно преговорите с украинската страна, министър Малинов каза, че в периода 13-21 май т.г. е извършена съвместна инспекция на съхраняваното на площадка Белене оборудване от български експерти, украински експерти и американски специалисти, поканени от украинска страна. Той съобщи, че на 13 юни на украинската страна е изпратен проект на предварителни договорености, като първоначалните коментари и предложения от „Енергоатом“ по този проект са получени на 25 юни и предстои внимателно да бъдат анализирани от работната група, със съдействието на международен правен консултант.

 

Добавена на 27.06.2024 г. в 14:10 ч.