България е възможно да се реиндустриализира за пет-десет години, каза за БТА в Шумен министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов


България е възможно да се реиндустриализира за пет-десет години, каза за БТА в Шумен министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов

Сигурен съм, че влезем ли в eврозоната и при настоящите данъци, ако имаме стабилно управление, при това образовано поколение, което имаме, за пет -десет години България може да се реиндустриализира. Ако имате голи поля, земеделска земя, а не индустриални паркове това няма как да се случи. Държавата трябва да акумулира национален ресурс и да продължи два пъти по-мощно тази политика (свързана с изграждането на индустриални зони, бел. ред). Това каза в интервю за БТА служебният министър на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов при посещението си в Индустриалния парк в Шумен.

Два проекта за индустриални паркове в Шумен са сред одобрените за страната общо 11 проекта за финансиране по "Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции" (AttractInvestBG) от Плана за възстановяване и устойчивост, припомня БТА. 

Шумен е единственият град, който спечели два проекта по програмата, която Министерството на иновациите и растежа администрира за индустриалните паркове, като Индустриалния парк в областния град получи безвъзмездна финансова помощ над  3 млн. лв. за неговото разширяване, а за Индустриален парк на "Мадара" АД са предвидени над 13 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, припомни министър Карадимов. 

"Обикалям центровете, които спечелиха, защото съм убеден, че индустриалните паркове са икономическия локомотив на растежа на България. Те осигуряват работни места, инвестиции, растеж и най-важното – да преодоляват регионални диспропорции. Те дават възможност в случая на всеки шуменец, който е до 35 години до високотехнологични производства, да се чувства равен с всеки един свой връстник в цяла Европа", каза още Карадимов. 

Миналата седмица бях в Стара Загора, Бургас и Сливен. Идвам от Търговище, днес сме в Шумен, а утре – в Свищов, отбеляза служебният министър на иновациите и растежа, като припомни, че одобрени за финансиране са общо 11 индустриални зони и паркове в страната, основно в Северна България, които получават безвъзмездно 207 млн. лв. 

"Забележете, в тази програма имаше нещо много разумно. Парковете в Северна България на самия старт на състезанието имаха бонус заради това, че са в тази част на страната и това беше пример за разумна политика, пример за кохезия, за опит да се преодолеят регионални дисбаланси", посочи Карадимов. По думите му очевадна е регионалната диспропорция, липсата на адекватна инфраструктура, като ключово според него за тази част на страната е изграждането на автомагистрала "Хемус". Безвъзмездна помощ към Северна България е насочена с цел "да може поне частично да бъдат компенсирани тези липси, които в момента съществуват". 

На въпрос, свързан с изграждането на нов индустриален парк на територията на "Мадара" АД и предстоящото решение на ръководството на дружеството дали ще сключи договора и ще приеме финансирането, тъй като общо допустимите разходи по проекта са 26 572 933 лева, като от тях половината ще са съфинансиране, министър Карадимов каза: "С мен е и Деляна Иванова, изпълняваща длъжността председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, която е с нова тригодишна стратегия, приета от Министерски съвет, както и с променен устав. Там няма ограничение когато става дума за финансиране на индустриални паркове така, че тази значима част от съфинансирането, която "Мадара" АД трябва да реализира ще се опитаме да предложим достатъчно атрактивен банков продукт, който да позволи това да бъде реализирано, включително предлагаме банков продукт, който да осигури и финансиране на онази част, която е безвъзмездна докато тя дойде, тъй като трябва първо да се изгради парка, а след това на етапи да се получат безвъзмездните средства". 

Според Карадимов е хубаво, че Шумен е спечелил втори проект. "Един индустриален парк е уникално съоръжение, защото ако можете със сериозна безвъзмездна помощ от Европа да изградите тази инфраструктура, това означава нови инвеститори, означава подбор на инвеститорите, означава високотехнологични производства. Сигурен съм, че влезем ли в еврозоната и при настоящите данъци, ако имаме стабилно управление, при това образовано поколение, което имаме, при тези уникални млади хора, които имаме с математика, компютри, софтуер, за 5-10 години България може да се реиндустриализира. Ако имате голи поля, земеделска земя, а не индустриални паркове това няма как да се случи", заяви  Карадимов. 

"Държавата трябва да акумулира национален ресурс и да продължи два пъти по-мощно тази политика. Ако Европа е дала 207 млн. лева, България трябва да даде 500 млн. и това ще бъдат пари, които са дадени за нещо разумно, за нещо, което ще промени България", каза в заключение той. 

 

Добавена на 09.07.2024 г. в 21:20 ч.