Транспортният министър обяви начало на ремонта на временната оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух на летище "Бършен" край Сливен


Транспортният министър обяви начало на ремонта на временната оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух на летище "Бършен" край Сливен

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и кметът на община Сливен Стефан Радев днес обявиха начало на ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS), която се намира на летище "Бършен". 

Базата ще обслужва източната част на страната, като в края на ноември ще пристигне хеликоптерът, и в България ще има на дежурство два медицински хеликоптера, посочи Гвоздейков.

Министърът припомни, че през януари община Сливен започна процедура по предоставяне на обекта на оператора HEMS. Проведени са всички процедури за обществена поръчка за ремонтните дейности и модернизиране на съоръжението, като стойността на ремонта ще бъде около 620 хиляди лева без ДДС. Ще бъде монтирана изолация, ще бъде извършена смяна на покрива, ще бъдат монтирани дограми, ще има смяна на врати и поставяне на необходимите съоръжения. В проекта е включено и лицензирането на вертолетното летище. Базата ще бъде въведена в експлоатация веднага след пристигането на хеликоптера.

По думите на Гвоздейков тази инвестиция ще има и икономически ефект за региона. Той информира, че предстои да бъде сертифицирана и летищната площадка на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен. "До месец ноември източната част на България ще бъде изцяло обезпечена за дейностите по спешна медицинска помощ по въздух", заяви министърът. 

Министър Гвоздейков припомни, че базата е временна и тепърва предстои да бъде избран изпълнител за изграждане на съвсем нова оперативна база, която ще се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Съоръжението на сливенското летище се използва временно, за да не се бави дейността на спешната медицинска помощ. Процедурата за новата база е направена, но има жалби и след като съдът се произнесе, може да започне изборът на изпълнител.

Помолен да коментира работата на спешната медицинска помощ по въздух, Георги Гвоздейков каза, че вече са спасени доста човешки животи. "Тази инвестиция вече е изплатена, тъй като става въпрос за спасяване на живота и здравето на хората, добави той. Гарантирам ви, че целият състав, който работи в "Bulgaria Heli Med Service", както и медицинските екипи, са обучени и са професионалисти на много високо ниво. Надявам се да привличаме все повече млади хора, както за пилоти, така и за медици, посочи служебният министър. 

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че администрацията има различни идеи за използване на базата, след като бъде изградена постоянната за спешна медицинска помощ, която също ще се намира в района на летище "Бършен". "Имаме намерение да направим по-интензивно използването на пистата за различни събития. Има голям интерес към съоръжението за фестивали, за събития с автомобили", каза той. По думите му летището не е ползвано от около 30 години.

Министър Гвоздейков допусна, че хангарът впоследствие може да бъде използван за база за техническо обслужване.

 

 

Добавена на 11.07.2024 г. в 14:25 ч.