Премиерът Димитър Главчев ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Република Северна Македония


Премиерът Димитър Главчев ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Република Северна Македония

Служебният премиер Димитър Главчев ще настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Република Северна Македония, съобщиха от правителствената информационна служба.

От Министерския съвет посочиха, че страната ни ще настоява на Европейския съвет при приемането на Заключенията от заседанието да бъде включен и текст относно Република Северна Македония.

Министър-председателят ще бъде днес и утре в Брюксел, където при обсъждането на темата ще поиска Европейският съвет да препотвърди заключенията си от 14 декември 2023 г., както и заключенията на Съвета по Северна Македония и Албания от 18 юли 2022 г. и да призове Северна Македония да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път. 

Според Главчев е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово.

На 25 юни Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски. Той каза, че ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена.

Добавена на 27.06.2024 г. в 11:40 ч.