"Възраждане“ и „Има такъв народ“ внасят предложение парламентът да свика референдум за запазване на българския лев


"Възраждане“ и „Има такъв народ“ внасят предложение парламентът да свика референдум за запазване на българския лев

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) внасят предложение в деловодството на Народното събрание, в което ще искат парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Това заяви пред журналисти в парламента Цончо Ганев от „Възраждане“. Това е инициатива, която парламентът преди няколко месеца отхвърли, решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен. Точно заради това ние го внасяме отново, коментира Цончо Ганев. 

Въпросът на референдума ще бъде: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?"

Ако референдумът се състои, ще агитираме против въпроса на „Възраждане“, но решението трябва да е в българските граждани, а не на една група политици, които са си въобразили, че могат да решават от името на всички, заяви Тошко Йорданов от ИТН. Смятаме, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова, заяви Тошко Йорданов. Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини, защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум. Предишното Народно събрание наруши Конституцията и собствения си закон за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 хил. българи, коментира той.

В началото на февруари с редица мотиви Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева.

Конституционният съд отхвърли нашата жалба по отношение на процедурата, с която Народното събрание не прие вота на 604 хил. души. Ние имаме право, поне 48 народни представители, да внесем предложение да свикване на референдум. Това е демокрацията – българският народ да бъде питан, коментира Цончо Ганев.

Ако българският народ се произнесе, че иска да влиза в еврозоната, без значение, че от „Възраждане“ смятаме, че нямаме място там, ще влезем в еврозоната, заяви депутатът.

Такива са разчетите на Европейската централна банка и на Световната банка, че България няма да е готова дотогава, отговори Цончо Ганев на въпрос защо във въпроса е посочена 2043 г.

Добавена на 10.07.2024 г. в 13:20 ч.