От януари до края на юни тази година НИМХ е издал предупреждения за опасни метеорологични явления в 58 дни


От януари до края на юни тази година НИМХ е издал предупреждения за опасни метеорологични явления в 58 дни

За периода 1 януари - 30 юни 2024 г. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждения за опасни метеорологични явления по Европейската система Meteoalarm в 58 дни, съобщават от НИМХ.

В 49 дни от периода предупрежденията са от първа степен - жълт код, а в девет дни - от втора степен, оранжев код.

Месецът с най-много предупреждения е юни - 20 дни. Като 17 от тях са от първа степен: в девет дни за високи температури, в седем дни за значителни валежи и гръмотевични бури, и в един ден за високи температури и гръмотевични бури.

В три дни от юни (3, 15 и 27 юни) има издадени предупреждения от втора степен за значителни валежи и гръмотевични бури.

Най-малко предупреждения за опасни метеорологични явления са издадени през февруари - за четири дни: два дни за жълт код, за силен вятър (4 и 5 февруари) и два дни (11 и 12 февруари) за оранжев код, за силен вятър и значителни валежи.

За днес няма предупредителни кодове за опасни метеорологични явления в страната.

Какво означават предупредителните кодове за опасни метеорологични явления?

Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но хората трябва да бъдат внимателни, да се информират за очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

При оранжев код времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с необичайна интензивност. Възможни са щети и жертви. Хората трябва да бъдат много внимателни, да се информират за очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете. Трябва и да следват съветите на властите.

Червен код означава, че времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от съответната област. Задължително трябва да се следват разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и хората да бъдат готови за извънредни мерки.

 

Добавена на 04.07.2024 г. в 11:30 ч.