Над 14 000 са завършили обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента, съобщи министър Иванов


Над 14 000 са завършили обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента, съобщи министър Иванов

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на отбелязването на 20-ата годишнина от създаването на структурата, се посочва в прессъобщение на Министерството на труда и социалната политика. 

От началото на 2024 г. центърът разшири своята структура и освен в София предлага широк кръг от обучения за професионална квалификация и в Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора, посочи още министърът. По думите му това дава възможност на повече безработни и заети да придобият търсените от бизнеса компетенции и да намерят качествена, устойчива и високоплатена работа.

Курсовете се провеждат по проект на социалното министерство, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. По него безработни и работещи могат да получат ваучер за безплатно обучение, като подадат електронно заявление на сайта на Агенцията по заетостта, припомнят от ведомството. От началото на юни започна да функционира и Модул за самостоятелно сертифициране на цифрова компетентност. Той дава възможност всеки гражданин да тества безплатно знанията си и да получи сертификат, че притежава на базово и/или средно ниво дигитални умения, които са придобити в процеса на работа или чрез самостоятелно учене. Тестването и сертифицирането се извършват онлайн от ЦРЧРРИ, допълват още от министерството. 

„Много от знанията и уменията днес се придобиват в процеса на работата или чрез самостоятелно учене, но досега човек нямаше възможност да докаже, че ги притежава. Модулът за тяхното самостоятелно валидиране е шанс както за хората да намерят по-добра реализация на пазара на труда, така и за работодателите да открият работниците и служителите, които са най-подходящи за тяхната дейност“, коментира министър Иванов при представянето на Модула. 

Добавена на 25.06.2024 г. в 15:35 ч.