В която и партия да отиде третият мандат и ни поканят, ще ги изслушаме, каза Тошко Йорданов


В която и партия да отиде третият мандат и ни поканят, ще ги изслушаме, каза Тошко Йорданов

В която и партия да отиде третият мандат и ни поканят, ще ги изслушаме, каза пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов след консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Изслушването на някой, който е в парламента, изпратен от българския народ, не те прави задължително негов съюзник, подчерта Йорданов. Той потвърди отново, че от ИТН няма да подкрепят правителство с първия и с втория мандат. Ако мандатът отиде при "Възраждане", ще водим разговори, допълни той. В момента се опитваме да не правим политически заявки, каза още той. Според него най-лесно е да с отиде на избори. "За нас няма проблем, ние сме партията, която реално е получила повече гласове в сравнение с предните избори", каза народният представител от ИТН.

В отговор на въпрос той посочи, че Конституцията позволява реализация на правителство с третия мандат, като това означава всички политически партии, независимо дали те са малки, или големи. По закон, ако се стигне до трети мандат, президентът би могъл да го даде на всяка друга парламентарно представена партия, каза Тошко Йорданов. 

Според Йорданов по-правилното е да се подходи практично, тоест да се направи кабинет с по-голяма подкрепа от повече политически сили, който да предложи необходимата програма със срокове и стъпки и чак тогава да се търсят изпълнителите на тази програма. Когато тази програма се изпълнява по график, може да се следи какво е свършено, посочи Йорданов. Той каза, че при варианта експертно правителство от ИТН не държат премиерът да бъде от тяхната политическа сила. Той може да бъде близо до някоя политическа партия, но не е задължително да е наш, ако всички останали са съгласни, заяви Йорданов.

Народният представител от ИТН заяви, че писането на програма за една година напред с конкретика няма да отнеме толкова много време. Третият мандат позволява по-гъвкаво време, тоест няма го този срок от една седмица, което позволява да се проведат необходимите разговори, ако има желание. Има очевадни проблеми, за които не е нужно да се водят шест месеца разговори, за да се намери тяхното решение, посочи Йорданов. 

Относно промяна в изборната система той каза, че от ИТН не са се отметнали от тази своя идея. „Ако продължава тази каша, хората ще подхванат темата, не ние“, коментира Йорданов, който по време на консултациите с президента коментира темата за президентска република. Той каза, че е възможно след една година от ИТН да съберат необходимия брой подписи за референдум за президентска република. Парламентарно представените партии работят за тази идея с некадърността си, заяви Йорданов.  

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов добави, че най-демократично е българските граждани да бъдат питани на референдум. Ако 50-ият парламент е с по-дълъг живот, ИТН отново ще вкара възможност за поправка на Закона за референдумите, за да бъдат питани гражданите за важните въпроси, съобщи той. 

Относно изчистването на избирателните списъци Тошко Йорданов отбеляза, че "трябва да види кои институции продължават да се разсейват и да започнем да ги принуждаваме да извършат тази работа“. При 7 милиона избиратели и избирателната активност е 30 %, при 5 милиона избиратели тя е 50 %, хубаво е да знаем истината, коментира Йорданов. Той изрази съмнение, че избирателите са 7 милиона и каза, че те в най-добрия случай са 5,5 милиона. Според него насаждането на безнадеждност сред гражданите идва и по тази линия от политици, социолози и журналисти. 

Добавена на 26.06.2024 г. в 17:10 ч.