Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно многовековно минало, заяви президентът Румен Радев


Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно многовековно минало, заяви президентът Румен Радев

Независимостта на Българската патриаршия е безценно наследство от нашето славно многовековно минало, духовна крепост и исторически подвиг. Това заяви президентът Румен Радев в словото по време на интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. 

Тя е обединявала българския народ, тя го превела през много изпитания. Тя е днес всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание, каза Радев. 

Във времена на униние нашите църковни водачи и православен клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, посочи още държавният глава. 

Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо отправяме поглед към вас с надеждата да отстоявате единството и автокефалността на нашата църква и добруването на България. Да въздигате вярата, че православната ни църква остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на своята историческа мисия – да бъде нравствена опора на нашия народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в дни на изпитания, заяви президентът. 

 

Добавена на 30.06.2024 г. в 18:05 ч.