Решението, което днес трябва да вземем, е да не подкрепим това правителство, каза Костадин Костадинов


Решението, което днес трябва да вземем, е да не подкрепим това правителство, каза Костадин Костадинов

Решението, което днес трябва да вземем, е да не подкрепим това правителство. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във връзка с предстоящото гласуване на проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. Костадинов посочи, че основният въпрос е "можем ли да намерим общо мнозинство, което да изключва ДПС".  

Той обясни, че няма нищо лошо във възможността да се отиде на нови избори. Най-хубавото нещо на демокрацията е възможността за право на избор, каза Костадинов. По думите му поредицата от избори не е криза, а "очистителен процес", в който старите зависимости потъват и умират. Големият въпрос е дали ние ще желаем да ги отделим от тялото на българската държава, каза още той. 

Относно изказването на Йордан Цонев, за това, че България е избрала западния модел, аз не си спомням в България да е имало референдуми или избори за модели. В България имаше една голяма промяна, която настъпи 1989 г. и тя беше , че от тоталитарна ние станахме демократична държава. Демократичните държави не се делят на по-малко и по-много демократични, не се делят на източни и западни. Те или са демократични, или не са, коментира Костадинов. Той попита какъв точно е западният модел – модел на олигархичния управленски модел, на корупцията, на политическото робство, на зависимостите, на прикрити и не толкова прикрити връзки между организираната престъпност и организираната държавност. По думите му това е нашата държава в момента. Нека да приключим с тези втръснали и омразни на огромната част от българския народ клишета, настоя Костадинов. 

Лидерът на „Възраждане“ коментира и изказването на Росен Желязков, който, по думите му, е изтъкнал, че за първи път в Народното събрание се представя кабинет без осигурено политическо мнозинство. Всъщност не е точно така, отбеляза Костадинов и направи аналогия с кабинета от преди 11 години, предложен от Пламен Орешарски. Тогава моделът беше почти същият. Тогава, не както е в момента първата и втората политическа сила, а втората и третата – БСП и ДПС, без да разполагат с пълно мнозинство, но разчитайки на Волен Сидеров и на „златен пръст“, отидоха и направиха правителство. Това правителство катастрофира, заедно с него катастрофира и българската държава. Катастрофира и партията, която си партнира с ДПС – БСП.  Оттогава насетне тази партия е само надолу, отчете Костадинов. 

Обръщам се към представителите на ГЕРБ. Знам и съм уверен, че няма народен представител, няма избирател на ГЕРБ, който да е гласувал за правителство, което вие да направите и да е подкрепено от ДПС. Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС. Истината е, че това ще стане, ако това правителство бъде гласувано, посочи Костадинов. Няма нормален гербаджия, който да иска вие да се превърнете в притурка на Пеевски и ДПС, каза още той. 

Ако вие днес направите правителство, вие ще сполетите съдбата на БСП. Вашите избиратели няма да ви го простят, каза още той. Вие ще промените, освен себе си, и бъдещето на България, защото ДПС не е просто партия, не е политическа организация, ДПС е политическа мафия, заяви Костадинов. 

На тези хора ли искате да поверите съдбата на българския народ, попита той. 

Беше казано и нещо друго, че наблюдаваме криза на статуквото. Да факт - криза е, само че, ние от „Възраждане“ не виждаме нищо лошо, защото статуквото е точно този „западен модел“ – моделът на олигархията, на корупцията, на зависимостите, на престъпността, на дакелите, на пуделите, на пачките, на кюлчетата, каза той. 

Добавена на 03.07.2024 г. в 15:10 ч.