Форумът за зелена трансформация "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа" започва днес в София


Форумът за зелена трансформация "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа" започва днес в София

Форумът за зелена трансформация "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа" започва днес в 9:00 ч. в София Ивент Център, съобщиха организаторите Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на събитието.

Президентът Румен Радев ще участва в откриването, информираха от прессекретариата на държавния глава.

За участие в четвъртото издание на Green Transition, което ще продължи до 28 юни, в София пристигат еврокомисари, шестима генерални и заместник-генерални директори на Генерални дирекции в Европейската комисия, новоизбрани членове на Европейския парламент, министри и кметове от страни от Централна и Източна Европа, представители на международни компании.

В ключов момент за формулирането на европейските политики в разговора за бъдещето на Зелената сделка и случващите се трансформации - зелена, дигитална и демографска, ще участват изпълнителният заместник-педседател на ЕК и комисар за Европейския зелен пакт Марош Шефчович, комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илияна Иванова, посочват организаторите.

За да представи визията за глобалните климатични процеси отвъд океана във форума се очаква да се включи и Джон Кери - специален пратеник за климата на президента на САЩ и бивш държавен секретар. 

Четвъртото издание ще послужи и като платформа за обща позиция на страните от региона за предстоящия световен форум в Баку през есента. За да представи приоритетите на домакините в София, във форума ще се включи Ялчин Рафиев - основен преговарящ за COP29 и заместник-министър на външните работи на Азербайджан.

В панела за енергийната трансформация към българския министър на енергетиката Владимир Малинов се очаква да се присъединят и неговите колеги от Румъния и Молдова - Себастиан Бурдужа и Виктор Парликов.

Сред потвърдилите панелисти са също вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакус Какурис, заместник изпълнителният директор на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) Роджър Хавенит, посланикът на президента на Полша и специален пратеник на инициативата "Три морета" Беата Дашинска, председателят на Международния институт за действия по климата на Хърватия Мария Пуйо Тадич и председателят на Европейския икономически и социален комитет Оливър Рьопке. Обръщения ще отправят Негово кралско височество Ел Хасан бин Талал - принц на Йордания, и Даниеле Виолети - старши директор към климатичните програми на ООН, посочват организаторите.

Освен тримата комисари, гледната точка на ЕК в отделните панели ще представят и Курт Вандерберге - генерален директор на ГД "Действия по климата", Чарлина Вичева - генерален директор на ГД "Морско дело и рибарство", Марк Льометр - генерален директор на ГД "Научни изследвания и иновации", Матю Болдуин - заместник генерален директор на ГД "Енергетика", Илияна Цанова - заместник генерален директор на ГД "Бюджет", Михаил Димитру - заместник генерален директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони", Симеона Манова - член на кабинета на комисаря по сближаването и реформите Елиза Ферейра, и Исидро Ласо - член на кабинета на комисаря по транспорта Адина Вълян.

Българската позиция ще представят министри, работодателски организации и синдикати. Кметът на София Васил Терзиев ще бъде домакин на участниците в панела за "Умни градове" - кмета на Прищина Препарим Рама и заместник-кмета на Атина Никос Хрисогелос. В панела за възстановяването на Украйна ще говорят президентът на България (2012–2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Енергийната общност Дирк Бушле и главният изпълнителен директор на Украининвест Максим Бондаренко, посочват организаторите.

В тазгодишното издание на форума организаторите акцентират и върху съпътстващите Зелената сделка трансформации - дигитална и демографска. В тази връзка във форума ще участват комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит и комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова, Светослава Георгиева - председател на УС на Фонда EIC, Федерико Менна - изпълнителен директор на EIT Digital, и Саша Билич - президент на Euritas. 

Възможностите за финансиране по европейски програми ще дискутират представители на българската екосистема от стартиращи предприятия на кръгла маса в рамките на форума с генералния директор на Генерална дирекция "Научни изследвания и иновации" Марк Льометр.

Добавена на 26.06.2024 г. в 09:40 ч.