След деветчасово заседание Столичният общински съвет смени ръководствата на шест основни общински дружества


След деветчасово заседание Столичният общински съвет смени ръководствата на шест основни общински дружества

След деветчасово заседание Столичният общински съвет смени днес ръководствата на шест основни общински дружества с годишен общ оборот от над три млрд. лв.

Общинските съветници приеха доклад за обявяване на публичен избор за членове на съвети на директори и надзорни съвети на общинските търговски дружества „Център за градска мобилност", „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“, „Метрополитен“, „Топлофикация София“ и „Софинвест“, внесен от общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и независимите общински съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов. Докато бъде обявен публичния избор, с доклада бяха определени 26 нови имена в ръководствата на шестте дружества.

Съветниците обаче гласуваха Стоян Братоев, досегашния изпълнителен директор на "Метрополитен", да остане в Съвета на директорите на "Метрополитен", където може да се реши дали да бъде издигнат отново за ръководител на дружеството. Вчера кметът Терзиев каза пред журналисти в СОС, че "изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци". Малко по-емоционален съм, защото за мен тук има и личен елемент и лична обида за това какво отношение показваме към един изключително достоен човек – Стоян Братоев, заяви Терзиев след приемането на доклада на Контрера в икономическа комисия. Кметът подчерта, че София дължи много на Братоев за развитието на метрото и на целия град. "Този човек, който е спечелил много избори на определена партия, го изхвърлят вместо с почести и с паметник приживе, по най-недостойния начин", каза Васил Терзиев.

"За" гласуваха 31 общински съветници, "против" - 29, "въздържал се" нямаше. Докладът бе приет с гласовете на групите на ГЕРБ-СДС, БСП, "Има такъв народ", Благовест Георгиев, който стана независим, след като бе изключен от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София"), Карлос Контрера от ВМРО и двамата независими съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов, които бяха изключени от "Възраждане".

"Просто се дава един доклад от 120 страници, който е скандален по много направления, тупват ти го и казват, това ще са ти новите шефове, ама те ще са временни. Временните неща стават много често за постоянно, защото тези хора после ще правят конкурсите“, каза днес в ефира на БТВ кметът на София Васил Терзиев.

Той обвини подкрепилите смяната, че "мълчаха цял ден гузничко, но после гласуваха правилно – 31 на 29 гласа, които решиха какво ще се случва с едни 10 млрд. лева, което е горе-долу приходите на всичките тези дружества за остатъка от мандата. Критични услуги за града ни, които ние поверяваме на временното управление на един хора, които никой не ги знае, не са минали никаква формална цедка.“

Когато на тъмно с доклад, внесен преди по-малко от 24 часа, се предлагат 26 анонимни души да управляват икономика за три млрд. лв. на София, това не може да бъде описано по никакъв друг начин освен като терористичен акт срещу общината, заяви общинският съветник Борис Бонев от "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") на брифинг в Съвета. Според него по-притеснителното е, че "хора, които публично заявяваха, че са за прозрачни конкурси, изведнъж си обръщат мнението, само защото са отишли на диванчето в някоя партийна централа и днес гласуват заедно с икономическото мнозинство и са част от него".

Смяната на ръководството на шест общински дружества е втора част от сделката, с която е била "отпушена" работата на СОС преди шест месеца, коментира общинският съветник от "Възраждане" Деян Николов пред журналисти в СОС днес. От "Възраждане" винаги сме били за конкурсното начало, за възможно най-ясни, конкретни конкурси. Бяхме в разговори с ПП-ДБ по отношение на тяхното предложение, дали сме своето становище, каза Николов. По думите му е много по-добре да има ясни критерии, с които да бъдат избрани бордовете на тези общински фирми.

Общинският съветник от групата на "БСП за България" Диана Тонова, единствената от партията, която не подкрепи доклада на Контрера, заяви в зала, че никой не отговори на въпросите кой предложи новите имена във въпросния доклад. Как преценихте тяхната компетентност по същество, защото законът казва, че тя трябва да е относима към поста, който заемат, посочи Тонова. Според нея докладът на Контрера е незаконосъобразен. Вие превърнахте тези хора в клетници, те може да са достойни хора, но вие ги унижихте като безименни, безволеви, като лица на задкулисието, заяви Тонова. Може би те не са, но вие ги направихте такива, подчерта тя. Защо ги унижавате, защо унижавате Стоян Братоев, някой попита ли го иска ли той да бъде залог на задкулисието, каза Тонова.

Днес СОС отхвърли шест доклада на групата на ПП-ДБ (СС) за избор на ръководители на шестте общински по нови критерии и правила с цел залагане на допълнителни критерии при конкурсите като професионален опит, релевантен на предмета на дейност на дружеството като основен стремеж намирането на опитни управленци, както и пресичане на дългогодишната практика бордовете на тези дружества да са награда за лоялни партийни кадри.

Добавена на 11.07.2024 г. в 21:35 ч.