Предприети са мерки, за да не се допуснат задръствания по време на ремонтa на Дунав мост, заяви областният управител на Русе


Предприети са мерки, за да не се допуснат задръствания по време на ремонтa на Дунав мост, заяви областният управител на Русе

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допуснат задръствания от превозни средства, които да блокират движението по Дунав мост по време на неговия ремонт, чието начало ще бъде поставено утре. Това каза за БТА областният управител на Русе Драгомир Драганов. 

Той обясни, че заедно със заместника си Георги Георгиев и с представители на всички компетентни институции са инспектирали изграждането на спомагателната инфраструктура и временната организация на движение в района на съоръжението. 

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че началото на ремонта ще бъде дадено от 10:00 ч. утре в буферната зона на ГКПП "Дунав мост".

Пиарът на областната управа в Русе съобщи за БТА, че на събитието се очаква да присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет Виолета Коритарова, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Йордан Вълчев, посланикът на България в Румъния Радко Влайков, областният управител на Русе Драгомир Драганов, кметът на Русе Пенчо Милков, както и представител на посолството на Румъния в България. 

От АПИ информираха, че на обекта ще се работи всекидневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Строителните работи ще се извършват в шест етапа.

В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около четири и половина месеца за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението, регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. "Много е важно да се спазва сигнализацията, която ще бъде поставена и съответно шофьорите да не предприемат рискови маневри в участъка в опит да избегнат изчакването на червения светофар", заяви Драгомир Драганов. 

Пиарът на областната управа в Русе Георги Георгиев обясни, че се предвижда на около минута да се редува червената и зелената светлина на светофара във всяка от посоките, като светофарните уредби ще могат да се управляват и ръчно при необходимост. 

Предстои и поставяне на стоманобетонни заграждения в отсечката, която първоначално ще бъде ремонтирана.

Добавена на 09.07.2024 г. в 15:00 ч.