Беата Дашинска-Музичка, посланик и специален представител на президента на Република Полша за инициативата „Три морета“, посети УНСС


Беата Дашинска-Музичка, посланик и специален представител на президента на Република Полша за инициативата „Три морета“, посети УНСС

Беата Дашинска-Музичка, посланик и специален представител на президента на Република Полша за инициативата „Три морета“, посети Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и се срещна с ректора проф. д-р Димитър Димитров, съобщиха от висшето училище.

В срещата участваха Анджей Крежел, първи съветник-консул от посолството на Полша в София, а от страна на УНСС - доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност и проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет.

Проф. д-р Димитър Димитров представи УНСС и отбеляза, че това е бизнес университет с над 100-годишна традиция, най-голямото, най-старото и най-авторитетно висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа. В него се обучават 20 хиляди студенти. Университетът предлага 90 магистърски и 53 бакалавърски специалности и е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU, в партньорство с осем водещи европейски икономически университета.

Беата Дашинска-Музичка акцентира, че инициативата „Три морета“ има ключово значение за насърчаване на икономическия обмен, инвестициите и повишаването на сигурността в доставките на енергийни ресурси. По време на срещата тя открои идеите за разширяване на тематичния обхват на инициативата с нова тема - насърчаване на туристическия и културен обмен в Източна Европа като реален фактор за сближаване на страните от нашия регион.

„Проекти като този дават възможност за укрепване и разширяване на сътрудничеството, не само между държавите, част от инициативата „Три морета“, но и между образователните институции и университетите“, изтъкна Беата Дашинска-Музичка.

На срещата проф. Димитров обясни, че от създаването на УНСС досега негови преподаватели и възпитаници са видни представители в държавното управление; стопанския и неправителствения сектор на България; в престижни международни организации и финансови институции.

Доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност, представи международните партньорства, като посочи, че УНСС, освен по програма „Еразъм+“ има подписани меморандуми за сътрудничество с три полски университета.

Проф. д-р Румен Брусарски запозна гостите с Финансово-счетоводния факултет и коментира, че той е емблематичен за УНСС. Обясни, че неговата история започва от 1920 г., когато е създаден като Финансово-административен факултет – един от първите два факултета на тогавашния Свободен университет за политически и стопански науки. За рождена дата на днешния факултет обаче се смята 1952 г. – създаването на ВИИ „Карл Маркс”, когато той получава наименованието Финансово-счетоводен факултет.

Проф. д-р Димитър Димитров подари на гостите книга за България, и за проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на сътрудничеството в образователната, научноизследователската сфера и иновациите между България и Полша. Предмет на разговора бяха и бъдещи партньорства между УНСС и университети от Полша чрез осъществяване на мобилност, разработка на проекти, научни изследвания и организиране на съвместни инициативи.

В зала „Академична“ проф. д-р Димитър Димитров показа на Беата Дашинска-Музичка и Анджей Крежел портретите на личностите, удостоени с почетното звание „доктор хонорис кауза на УНСС“.

Последните три звания са връчени на доц. д-р Кристалина Георгиева - управляващ директор на Международния валутен фонд, която е възпитаник и преподавател в УНСС; на Валдис Домбровскис - изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на икономиката в интерес на хората, и на Димитър Радев, управител на БНБ.

Беата Дашинска-Музичка отбеляза, че сред удостоените с почетното звание е и проф. д-р Данута Хюбнер, която е първият полски еврокомисар в Европейската комисия за периода 2004-2009 г. с ресор „Регионална политика‘‘.

/ЙВЛ

Добавена на 02.07.2024 г. в 14:25 ч.