Изборната загуба изисква сериозно усилие за промяна и надграждане на работата на коалицията ПП-ДБ, посочиха от Националния съвет на "Да, България"


Изборната загуба изисква сериозно усилие за промяна и надграждане на работата на коалицията ПП-ДБ, посочиха от Националния съвет на "Да, България"

Националният съвет на партия „Движение „Да, България“ прие на свое заседание, проведено днес, мандат за участие в започналото предоговаряне на коалиционното споразумение с цел надграждане и разширяване на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

Националният съвет констатира, че тежката изборна загуба изисква сериозно и задълбочено усилие за промяна и надграждане на работата на коалицията, защото само така може да се гарантира, че тя ще може да започне да си връща загубените избиратели. Националният съвет потвърди решението за това народните представители от Движение „Да, България“, в рамките на общата парламентарна група на ПП-ДБ, да бъдат опозиция на модела на управление на ГЕРБ и ДПС.

Националният съвет обсъди предстоящите процедури за промени в устава и избор на нови национален съвет, национална контролна комисия и председател на Движението.

Националният съвет, изхождайки от необходимостта от надграждане и развитие на коалицията ПП-ДБ, но и от предприемането на сериозни мерки за промени, с оглед изключително лошия резултат на изборите и натрупалите се слабости и проблеми в работата, прие мандат за участие в разговорите за предоговаряне на коалиционната формула, за което вече има съгласие между трите партии в коалицията.

В прессъобщението се посочва, че приетият днес мандат за участие в предоговарянето на коалиционното споразумение предвижда гаранции за надграждане и разширяване в следните посоки: механизми за колективно вземане на решения и представителство; запазване на идеологическите идентичности на формациите в коалицията, като условие за разширяване на тяхната обща подкрепа; единна и съгласувана комуникационна политика; подбор на кандидати за изборни позиции, основан на качествени критерии; насърчаване на включването на граждански кандидати и използване на преференции при гаранции за етичност; честен диалог с избирателите.

БТА припомня, че на 10 юни след заседание на Изпълнителния съвет на Движение "Да, България" лидерът на формацията Христо Иванов обяви, че подава оставка. Считаме, че този резултат на партиите от нашата коалиция изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, заяви Иванов. Той се отказа и от мястото си на депутат в 50-ото Народно събрание и правомощията му бяха предсрочно прекратени на 21 юни. Стоян Михалев положи клетва на негово място на 26 юни.

 

Добавена на 30.06.2024 г. в 21:50 ч.