Според депутати от ПП-ДБ виждаме поголовни смени и уволнения в местната власт, в изпълнителната власт, включително в ключови служби и регулатори


Според депутати от ПП-ДБ виждаме поголовни смени и уволнения в местната власт, в изпълнителната власт, включително в ключови служби и регулатори

Виждаме поголовни смени и уволнения на ниво местна власт, на ниво изпълнителна власт, включително ключови служби в служби и регулатори, казаха депутати от „Продължаваме промяната  - Демократична България“ (ПП-ДБ) в кулоарите на парламента.

Според Богдан Богданов, ако някой не е уволнен или освободен, той бива принуден да подаде оставка. Основният проблем е, че всички тези промени, включително и на областни управители, са на хора, изключително приближени на Делян Пеевски, допълни Богданов. Така, според него, тече подготовка за следващите избори на ниво местна власт.

Видяхме го това и в ключови министерства, когато хора, назначавани с конкурси, биват освобождавани и на тяхно място биват назначавани хора без конкурс, без ценз, каза още депутатът. Даде пример с новоназначения главен секретар на община Пловдив, който бил с повдигнато обвинение от прокуратурата за злоупотреба за над 2,5 млн. лева.

За уволнения в сектор сигурност говори депутатът Катя Панева, според която служебното правителство няма такава функция и допълни, че става въпрос за смяната в ДКСИ, в ДАТО, както и в ДАНС.

Народният представител Стела Николова определи случващото се с областните управители като „скандално“. Не може човек, който е в надзорния съвет на Държавна агенция (става дума за Севджан Съдкъев, който е в надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол – бел. авт.) и не е освободен от Народното събрание да бъде назначаван за областен управител, каза Николова.

В момента Съдкъев на четири часа областен управител и на четири часа в Агенцията ли работи, попита тя. Друг въпрос, който постави Стела Николова, е защо навсякъде в смесените райони областните управители са сменени с такива на ДПС.

Добавена на 05.07.2024 г. в 13:15 ч.