„Възраждане“ иска министър-председателят да каже каква позиция ще защитава България на Срещата на върха на НАТО


„Възраждане“ иска министър-председателят да каже каква позиция ще защитава България на Срещата на върха на НАТО

Министър-председателят да каже каква позиция ще защитава България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, поиска Цончо Ганев от "Възраждане" в декларация от парламентарната трибуна. 

По Конституция външната политика се определя от Министерския съвет и като парламентарна република ние имаме право да знаем каква ще е тази външна политика по отношение на всичко, което се случва и най-вече в НАТО, защото сме изправени пред реална опасност за нашата държава, в която има чужди американски бази и команден център на НАТО, посочи Ганев.

Той съобщи, че от партията вече са изпратили писмо до министър-председателя да каже официално каква е българската позиция, която ще се защитава на Срещата на върха на НАТО. Президентът намекна, че не иска да застане зад тези политики, които иска правителството, коментира Ганев. Той попита - ако вече приемаме за норма изпращането на военна техника, на снаряжение, на боеприпаси на Украйна, какво е толкова плашещото, че президентът не иска да отиде на Срещата на върха на НАТО.  

"Тук е големият въпрос – има ли опасност поредното евроатлантическо правителство да ни въвлече с изпращането на инструктори, защото така обичате да ги криете", каза още депутатът от „Възраждане“. Това е нещото, на което трябва да се отговори, защото засяга нашата национална сигурност, отбеляза той.  

„Затова евроатлантиците в тази зала и министър-председателят трябва да отговорят ясно и точно какви позиции ще защитава нашата държава, не нашето правителство, защото за нас от „Възраждане“ евроатлантическото правителство не е наше, то не е българско, то изпълнява всичко друго, но не и националните ни интереси“, заяви Цончо Ганев. 

Вчера от прессекретариата на президента съобщиха, че държавният глава Румен Радев не приема предложението на Министерски съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. По-късно пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че той ще води българската делегация за Срещата на върха на НАТО в началото на юли. 

 

Добавена на 28.06.2024 г. в 13:25 ч.