Няма затруднения в работата на системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК, каза служебният здравен министър Галя Кондева


Няма затруднения в работата на системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК, каза служебният здравен министър Галя Кондева

Няма затруднения в работата на системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя присъства на форум „Насилието над лекари – причини и възможни решения“, организиран от Български лекарски съюз (БЛС). 

По думите ѝ има леки затруднения в Информационната система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ), тъй като лекарите, работещи в ТЕЛК, вече са създали графици, в които са отразени желанията им за отпуск.

Кондева съобщи, че вчера се е провела работна среща с представители на „Информационно обслужване“ АД и на Националната здравноинформационна система. Следим много внимателно за оптимизирането на системата, каза здравният министър. Разговаряме с лекарите от комисиите, така че да се оптимизират графиците, за да може всяка комисия да поеме и да извърши експертиза в рамките на три месеца, допълни тя. 

Вече работят новите комисии в държавните и общинските болници, обяви министър Кондева.

От 21 юни започва разпределението на случаен принцип на заявленията за освидетелстване от Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), каза за БТА Ани Александрова, директор на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Системата има готовност за работа, увери тя. По думите ѝ въвеждането на принципа за случайно разпределение е допълнителна разработка към вече съществуващата електронна система за подаване на заявления и няма причина да не продължи да работи нормално. Случайното разпределение предвижда заявлението да бъде разпределено в комисия, в която има възможно най-ранна дата и час за разглеждането му, каза още тя. 

Добавена на 25.06.2024 г. в 13:15 ч.