Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел днес и утре


Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел днес и утре

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел днес и утре, съобщиха от правителствената информационна служба.

Темите за Украйна, Близкия изток, сигурност и отбрана и конкурентоспособност ще бъдат във фокуса на дискусиите на държавните и правителствени ръководители. Лидерите ще обсъдят и стратегическата програма за периода 2024–2029 г., както и избора на нови ръководители на основните институции.

В покана, изпратена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до лидерите от ЕС, се казва, че държавните глави и ръководителите на правителствата на страните от Европейския съюз, които се събират днес на двудневна среща в Брюксел, ще започнат заседанието с обсъждане на военната помощ за Украйна с президента Володимир Зеленски, предаде Укринформ.

"Срещата ни ще започне в четвъртък, 27 юни, в 14:00 ч. (15:00 ч. българско време) с обсъждане с президента Зеленски. Това ще бъде възможност да обсъдим ситуацията на място, но и да отчетем някои постижения от последната ни среща", пише Мишел.

По думите му, в частност тази среща на Европейски съвет ще е възможност да бъде приветствано приемането на преговорни рамки и провеждането на междуправителствени конференции с Украйна, Молдова и Черна гора, което ще представлява историческа стъпка в подкрепа на пътя на тези страни към европейско членство.

Добавена на 27.06.2024 г. в 07:40 ч.