Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархията, завяват от групата на ПП-ДБ (СС) в Столичния общински съвет


Има опасност икономиката в София да отиде в ръцете на олигархията, завяват от групата на ПП-ДБ (СС) в Столичния общински съвет

Икономическото мнозинство в Столичния общински съвет (СОС) "на тъмно", се опитва да превземе общинската икономика за милиарди лева. Това заявява зам.-председателят на Съвета Бойко Димитров, цитиран от пресцентъра на СОС, по повод внесен доклад от съветниците Карлос Контрера, Севдалина Петрова и Красимир Гълъбов за назначаване на временни ръководства на шест общински дружества, който ще бъде разгледан на утрешното заседание на Съвета.

БТА припомня, че на 8 юли в Столичната община имаше пресконференция на общински съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България ("Спаси София"), които съобщиха, че са подготвили доклади за избор на ръководители на шест основни общински търговски дружества, които в момента нямат ръководство, по нови критерии и правила. Става въпрос за общинските дружества, чиито управителни органи са с изтекъл мандат - "Топлофикация София", "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софинвест".

Бойко Димитров, заяви тогава, че е ключово да започне процедурата за конкурси за нови управителни органи. Искаме с тези конкурси да покажем нов начин на управление на града ни и да осигурим прозрачни процедури, за което сме заложили ясни точки за повече прозрачност на процедурата, каза Димитров. Той подчерта, че се предвижда публикуване на бизнес програмите на всички кандидати, след като минат устните изслушвания, така че да бъде гарантирана наистина равнопоставена конкуренция между отделните кандидати. 

Днес става ясно, че общинските съветници Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир Гълъбов също са подготвили доклад относно обявяване на публичен избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на същите шест общински дружества.

Докладът е подготвен на тъмно от икономическото мнозинство в СОС, предлага лица със съмнителни биографии, избрани по абсолютно неясни критерии, и е внесен от трима "независими" съветници, заявява Бойко Димитров. В доклада по думите му се предлага отстраняването на доказани професионалисти и запазване на ръководители, които не са управлявали добре, поверените им дружества. Ние от групата на ПП-ДБ-СС категорично ще се противопоставим на това предложение и ще настояваме да бъдат приети нашите доклади за честни и прозрачни конкурси за избор на нови ръководства, заявява Димитров. Той призовава групите на ГЕРБ и БСП да покажат, че не работят за задкулисни интереси, а в интерес на всички софиянци и да не подкрепят този скандален доклад. Димитров кани всички заинтересовани днес в 14:00 ч. на заседанието на комисиите, за да изразят ясно своето мнение срещу този опит икономиката на София да се даде в ръцете на олигархията, казва той.

Димитров припомня, че в края на юни от групата на ПП-ДБ-СС внесоха предложения за разглеждане от съвета за много по-прозрачна процедурата по избор на нови ръководства на общинските дружества. В техните доклади е записано, че всички бизнес предложения на кандидатите ще бъдат публикувани, а устните събеседвания с тях ще бъдат публично излъчвани, за да може всеки гражданин да се запознае с визията на кандидатите и да знае на каква основа са поставени техните оценки от комисията по избор. Освен това, за първи път много ясно е разписана методиката, по която ще бъдат оценявани кандидатите за управители на общинските дружества, както и са създадени допълнителни условия за максимална конкурентност между отделните претенденти.

Добавена на 10.07.2024 г. в 14:55 ч.