Проверете паспорта и ваксините на кучето си, преди да пътувате с него в чужбина, съветват от фондация "Четири лапи"


Проверете паспорта и ваксините на кучето си, преди да пътувате с него в чужбина, съветват от фондация "Четири лапи"

Проверката на валидността на паспорта и ваксините на кучето е задължителна при планирано пътуване с домашния любимец в чужбина. Това се посочва в наръчника на фондация „Четири лапи“, публикуван на сайта на организацията. Независимо от плановете за пътуване, кучето трябва да има поставен микрочип и да е регистрирано, казват експертите.

Важно е да бъдат проверени условията за влизане в избраната за посещение страна, като това дали има изисквания за период на карантина. Стопаните е добре да проучат и рисковете за здравето на домашния любимец, например за паразити. Хората могат да проучат и изискванията за посещения на обществени места. Сред съветите е да се даде възможност на кучето да се подготви за пътуване с транспортно средство - подходящо е то да бъде сложено няколко пъти в подходяща чанта за пренасяне или транспортна клетка, за да свикне с обстановката, посочват от „Четири лапи“.

От фондацията напомнят и за носенето на аптечка за първа помощ, списък с ветеринарни клиники на посещаваното място и др. Нашийник с табелка с името на кучето и данните за контакт със собственика, съдове за храна и вода са част от другите задължителни елементи, които да бъдат приготвени преди пътуване.

Ако не можем да вземем домашния си любимец с нас при пътуване, то трябва да го оставим при доверен човек, напомниха миналото лято от "Четири лапи". Важно е също домашният любимец да познава и харесва този човек, казаха от фондацията. 

Добавена на 03.07.2024 г. в 17:15 ч.