Организации инициират създаването на Национален хъб на Европейската мисия за борба с рака


Организации инициират създаването на Национален хъб на Европейската мисия за борба с рака

Създаването на Национален хъб на Европейската мисия за борба с рака ще подобри цялостния процес на лечение на пациентите с онкологични заболявания. Това смятат от Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ), Центърът за европейски здравни политики и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Техни членове представиха инициативата на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София.

Пътят на пациента с онкологично заболяване е напълно нарушен. Пациентът се губи между отделните етапи на лечението, депресира се и се отказва да следва този път, коментира доц. Димитър Калев от СОНМ. По думите на специалиста в крайна сметка пациентът решава да потърси помощ в чуждестранни онкологични лечебни заведения в Турция, Германия или Австрия, „където организацията е съвършена“. Процентът на такива пациенти стремглаво нараства, коментира Калев.

България е може би единствената европейска страна, която няма раков регистър, няма скринингови програми, липсват разписани критерии за ефективност на диагностично-терапевтичните процедури и разписан маршрут на онкологичния пациент, заяви още специалистът. По думите му амбицията на бъдещия национален хъб на Европейската мисия за борба с рака е по неправителствен начин да събере всички заинтересовани страни, привличайки и Министерството на здравеопазването и Министерството на иновациите и растежа, за да се „облекат“ в необходимите нормативни и правни норми най-добрите стандарти за лечение.

Според доц. Ася Консулова, началник на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО – София, изграждането на Национален хъб на Европейската мисия за борба с рака ще подобри качеството на грижата за пациентите с онкологични заболявания в България. Тя посочи, че у нас важността от създаването на ракови центрове и специализираните всеобхватни ракови центрове. Въвеждането на скрининг в България е най-важно, каза още специалистът. Доц. Консулова обясни, че липсва последваща грижа след приключване на лечението на пациента. Предоставянето на палиативните грижи също не се случва по начина, по който трябва, отбеляза Консулова. У нас не се предоставя и подкрепа на близките на болния пациент, обясниха още специалистите. 

Националните хъбове на Мисията за борба с рака са неправителствени координационни структури на Плана за приложение на Европейската мисия за борба с рака, публикуван през септември 2021 г., уточняват още от организациите.

Добавена на 08.07.2024 г. в 13:45 ч.