Божидар Саръбоюков се надява да се класира на финал на скок дължина Олимпиадата в Париж с постижение от над 8 метра


Божидар Саръбоюков се надява да се класира на финал на скок дължина Олимпиадата в Париж с постижение от над 8 метра

Божидар Саръбоюков си поставя за цели влизане в олимпийския финал на скок дължина на Игрите в Париж, както и преминаване на границата от 8 метра във френската столица."Надявам се и там да скоча резултат над 8 метра, който не е много за мен. Но най-вече целта ми е да вляза на финал, защото видяхме на Европейското първенство колко е трудно това и смятам, че ако го постигна на Олимпиадата ще е много достойно", каза лекоатлетът.На въпроса дали го има вълнението преди първото му участие на Олимпиада и дали се подготвя по различен начин за нея, Саръбоюков отговори, че е претръпнал, което е по-добре за самия него, защото големите вълнения понякога много пречат. Той смята, че е свикнал с конкуренцията и ако постигне нещо или не на Олимпиадата в Париж, то няма да е заради съперниците му, а заради самия него.Игрите във френската столица ще се състоят от 26 юли до 11 август.

Саръбоюков вчера спечели третата си национална титла на дисциплината скок на дължина при мъжете на Държавното първенство по лека атлетика. На стадион "Ивайло" във Велико Търново още при първия си опит той постигна резултат 7,99 метра, след което направи поредица от фаулове, но това не му попречи да се окичи със златния медал. След състезанието Саръбоюков каза, че е доволен, тъй като е участвал без никакви очаквания, а за да се забавлява. "Мисля, че това, което исках да направя, го направих и дори да не съм – то вече мина. Скочих от първи опит 7,99 метра и после рискувах. Смятам че не беше толкова важно да правя сполучливи опити, а по-скоро да търся големия резултат", коментира 

В хода на състезанието Саръбоюков накара съдиите да премерят повторно някои от неуспешните му опити, но коментира, че дори най-добрият от тях (8,12 метра с едва 1 сантиметър фаул) не го удовлетворява, защото търси много по-високи резултати. "Има още много какво да се работи по самата техника, наистина няма нищо правилно в нея. Просто с тази промяна, смятам че доста време ще отнеме, докато я науча", каза той и заяви, че няма да се откаже, а ще рискува.

Добавена на 01.07.2024 г. в 10:25 ч.