Председателят на парламента Рая Назарян се срещна с патриарх Даниил


Председателят на парламента Рая Назарян се срещна с патриарх Даниил

Председателят на парламента Рая Назарян се срещна с Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. 

"Във време, изпълнено с бурни промени и предизвикателства, народът ни има нужда от непреходните нравствени ориентири на Българската православна църква, както и от примера на Ваше Светейшество за висок морал и човеколюбие", заяви Рая Назарян, цитирана в съобщението. Тя отправи пожелания към патриарха за крепко здраве и дълги години добротворна духовна дейност, и отбеляза, че очакваме от него да ръководи делата на църквата с мъдрост и много родолюбие.

Рая Назарян отбеляза, че парламентът и Българската православна църква имат обща родолюбива мисия да служат на българския народ и на неговото добруване. Тя посочи, че като председател на българския парламент повече от всякога разглежда единението като път за просперитет и прогрес, и изрази увереност, че Църквата и държавните институции ще работят заедно в тази посока. „Щастлива съм да отбележа, че още в първите Ви публични изяви като новоизбран български патриарх Вие недвусмислено показвате, че също възприемате единението като висша ценност”, допълни председателят на парламента.

По думите ѝ, в нашата история има не един пример как представители на българския народ, обединени от общ идеал, могат да работят за постигането на общото благо и да търсят съгласието и взаимодействието в служба на националния интерес. Във всички тези моменти Българската православна църква е имала важна и съществена роля, подчерта Рая Назарян.

Патриарх Даниил благослови народните представители и изрази надежда взаимодействието между двете институции да продължи. Единението между светската и духовната власт дава вяра и доверие, че с общи усилия могат да се постигнат общополезни дела, допълни той.

„Да пазим съвестта си чиста, да се молим Бог да ни помага да се поправяме, когато грешим. Това ни дава Божието благословение и Бог ни помага. Църквата се моли за мира по целия свят”, каза още патриарх Даниил.

Негово Светейшество отбеляза, че на народните представители е дадена властта да служат на народа и да се грижат за благоденствието на всички, като този кръст трябва да се носи добросъвестно. По думите му, ако в парламента има търпимост и старание за разбирателство и ако всички се ръководят от общата полза, това ще обедини хората. Всеки греши, но ако има покаяние, ще има напредък и за човека, и за народа, отбеляза патриархът.

Председателят на парламента подари на Негово Светейшество реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание. От своя страна, патриарх Даниил дари на Рая Назарян икона на Света Богородица с младенеца и Библия. 

В разговора участваха народни представители от всички парламентарни групи - Томислав Дончев, Йордан Цонев, Николай Денков, Цончо Ганев, Иван Иванов и Александър Александров, както и митрополити от Светия синод - Техни Високопреосвещенства митрополитите - на САЩ, Канада и Австралия - Йосиф, Великотърновският - Григорий, Ловчанският - Гавриил, Пловдивският - Николай, Западно- и Средноевропейският - Антоний, Варненският и Великопреславски - Йоан, Неврокопският - Серафим, Русенският - Наум, Старозагорският - Киприан, Врачанският - Григорий, Доростолският - Яков, Сливенският - Арсений и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Добавена на 09.07.2024 г. в 17:50 ч.