От „Възраждане“ попитаха Атанас Атанасов кога ще си подаде оставката, той отговори, че не се страхува от руската агентура и ще се бори с нея


От „Възраждане“ попитаха Атанас Атанасов кога ще си подаде оставката, той отговори, че не се страхува от руската агентура и ще се бори с нея

Парламентът изслуша бригаден генерал Венелин Венев, директор на Служба „Военно разузнаване“ към Министерството на отбраната, относно изнесена информация в медиите за вербуване на разузнавачи в кафене „Ларгото“ в центъра на София от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанас Атанасов с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в полза на ген. Атанасов. 

След изслушването, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадин попита Атанас Атанасов („Продължаваме промяната-Демократична България") кога ще си подаде оставка като народен представител, той отговори, че никога не го е било страх от руската агентура и ще се бори с нея, докато е жив. 

От „БСП за България" изразиха съжаление, че изслушването не е било при закрити врата. Бившият премиер Николай Денков каза, че е поискал заседанието да бъде засекретено и сутринта никой не е възразил.

Коментираното на председателски съвет, за да стане факт, трябва да бъде предложено в зала, обясни заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), ръководеща заседанието. Информацията, която беше изнесена, беше цитирана няколко пъти като публична, така че нямаше причина да бъде засекретено заседанието, добави тя.

Много сложни думички се чуха днес от тази трибуна – веробвки, овладяване на службата, а всъщност е криминално деяние - обещаваш на едно длъжностно лице, че ще се погрижиш за неговата кариера, ако то работи за теб, коментира Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) в отношение след изслушването. Ама в случая го е извършил г-н Атанас Атанасов, добави той. Това нещо не трябва да го дебатираме повече въобще в Народното събрание, прокуратурата да си влиза във функциите, главният прокурор да си иска имунитетите и да започва разследване, защото, ако това не е престъпление срещу републиката, не знам какво е, посочи Манев. 

Бившият премиер Николай Денков („Продължаваме промяната-Демократична България") коментира, че заключението от тази дискусия е напълно ясно. За съжаление, в този конкретен случай Служба „Военно разузнаване“ беше използвана за политически внушения, заяви той. Денков посочи, че е получил информацията за случая на 27 март, когато правителството е в оставка, дни преди очаквана ротация. С други думи, вместо да се помисли как да се свърши работа, е направено всичко възможно, за да може в подходящ момент да се използва за политическа употреба това, което виждаме днес, коментира той.

„Моята предварителна информация, която си заслужава да се провери, е, че всъщност прокуратурата на 27 май е отказала да образува досъдебно производство по съответния случай. Ако това е вярно, тогава всички опорки, които използвахте днес, че това е състав на престъпление, че трябва да се разследва, че сигурно ще има някакви много тежки последствия, всичко това изчезва", заяви Денков.  

Лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че става въпрос за едно безкрайно закъсняло изслушване, което от „Възраждане" са предложили още на 10 април тази година. Тогава обаче още беше в действия т. нар. сглобка и съответно ГЕРБ и ДПС защитиха своя коалиционен партньор от ПП-ДБ, точката не влезе в дневния ред, добави той.

Стана ясно от изявлението на ген. Венев, че хората, които са пробвани да бъдат вербувани, са дали своите показания и пред полиграф, каза още Костадинов и попита защо това не направи и Атанасов. В крайна сметка има един последен въпрос, който трябва да бъде поставен вече към самия Атанасов и той е: „Атанасов, кога ще си подадете оставката?". В такъв случай, в такава ситуация нямате моралното право да сте в този парламент, вие нямате моралните качества да заемате позицията народен представител и смятам, че вашите избиратели се срамуват от това, което в момента излиза за вас, коментира лидерът на „Възраждане".

В отговор Атанас Атанасов каза, че в периода 2001- 2007 г. е бил обвиняем и подсъдим по три наказателни дела и трите, организирани от руската агентура в България. И по трите дела бях оправдан на три инстанции, подчерта той. „Никога не ме е било страх от руската агентура, защото вие я представлявате тука, и ще се боря с нея докато съм жив", заяви Атанасов. 

Борислав Гуцанов („БСП за България") изрази съжаление, че не е било закрито заседанието на Народното събрание. Не че се изнесоха кой знае какви данни, свързани с националната сигурност и военното разузнаване, но това показва какво е нивото на цялата държавност и има ли наистина държавност в България или сме пред пълен разпад, коментира той. Когато говорим за разузнаване и за военно разузнаване, трябва да има пълна тишина, посочи той. 

Павела Митова („Има такъв народ") отбеляза, че на изслушване със съмнения за вербуване на служители, ген. Атанасов излиза да се защитава и разкрива вътрешна комуникация в служба „Военно разузнаване“. Не мога да разбера на какъв фарс в момента сме свидетели, коментира тя. Вие правите поредно нарушение, за да защитите предходното такова, допълни Митова.

Добавена на 26.06.2024 г. в 15:25 ч.