Няма да има забавяне на изграждането на бъдещата детска болница заради обществените поръчки, каза служебният министър Галя Кондева


Няма да има забавяне на изграждането на бъдещата детска болница заради обществените поръчки, каза служебният министър Галя Кондева

Няма да има забавяне на изграждането на бъдещата детска болница заради обществени поръчки. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя и служебният премиер Димитър Главчев посетиха терена в софийския квартал "Горна баня", избран за строителство на бъдещата национална детска болница, за да инспектират разчистването му от съществуващите сгради. За да излезе от обхвата на обществените поръчки, бъдещата детска болница трябва да стане национален обект, като на този етап не сме предприемали такива действия, каза още д-р Кондева.

Темповете по разрушаването на сградите са ускорени, добави тя и посочи, че останалите дейности са по плана, който беше представен преди време пред Министерския съвет. По думите ѝ разрушаването на съществуващите сгради се очаква да приключи до три-четири месеца, а срокът за построяването на болницата е 2028 г.

До 20 юли тази година се очаква да бъде получено предложението на Европейската инвестиционна банка за структурата на детската болница, допълни д-р Кондева. Продължава обсъждането, заедно с Обществения съвет за бъдещата детска болница, на темата за осигуряването на кадри, които ще работят в нея, каза д-р Кондева и увери, че ще има достатъчно медицински специалисти.

Влатко Глигоров, директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД посочи, че изпълняват взетите през февруари 2024 г. от парламента решения да се ускорят темповете на строителството и целият процес да бъде максимално прозрачен. Всички документи са публикувани на сайта на компанията и всеки има достъп до тях, посочи той.

Това е проверка, която не се коментира, докато тя продължава, не мога да коментирам неща, които са между други субекти, каза Глигоров в отговор на въпрос дали членовете на Обществения съвет за бъдещата детска болница са разпитани от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). В началото на юни членове на Обществения съвет съобщиха, че някои от тях са извикани на разпит в ДАНС заради изказани мнения по казус за бъдеща частна болница в София. По време на изслушване миналата седмица в парламента Пламен Тончев, председател на ДАНС, посочи, че действията на ДАНС са във връзка със сигнал и образувана прокурорска проверка в Софийската градска прокуратура. 

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че все още не е получил становище от ДАНС, която той сезира, след като на 30 април 2024 г. Министерският съвет реши да одобри проект за строеж на болница „Мама и аз“, а ден по-късно решението беше отменено. Седмица след това премиерът Главчев възложи на ДАНС да провери случая с проекта за частна болница.

 

 

 

Добавена на 01.07.2024 г. в 15:25 ч.