В класната стая не трябва да има празни чинове, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова


В класната стая не трябва да има празни чинове, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова

Важно е да няма нещастни деца, а в класната стая да няма празни чинове. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която приветства участниците и посетители на провеждащия се в София фестивал по повод 29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата. 

Много е важно на националния ден да си припомним, че училището е в основата на знанията, но и възпитава на отговорност към себе си и другите. Това е в основата и на културата на пътя, посочи тя. 

Заместник-министърът отправи призив всички да бъдат добри, спокойни и отговорни на пътя. 

Посетителите ще могат да се включат безплатно в близо 30 различни дейности, демонстрации, игри, викторини, награди и запомнящи се преживявания.

Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) отбелязва датата 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата, с фестивал, който има за цел да привлече вниманието върху превенцията и отговорността на всеки участник в движението. БТА е медиен партньор на събитието. 

Жълтите павета на площада ще се превърнат в площадка, на която децата ще играят с професионални аниматори, ще редят пъзели, ще рисуват, участват в арт работилници и в образователни игри за безопасно поведение на пътя. За младежите са подготвени специални симулатори, на които ще могат да шофират в безопасна среда или да видят как въздейства алкохолът и колко е затруднена координацията след употребата му. Посетителите ще видят на живо как се обезопасява транспортно произшествие и как се спасяват човешки животи, чрез рязане на превозни средства, както и гасене на запален автомобил. Отблизо ще могат да бъдат разгледани специализираните автомобили и техника, сред които пожарен и авариен автомобил, напълно оборудван полицейски патрул, оборудване за търсене и спасяване и много други. Изложба на ретро автомобили ще покаже еволюцията на системите за безопасност, а мотористите ще разкажат за какво трябва да се внимава в разгара на сезона. 

На място всички ще могат да получат консултация за правилното и безопасно возене на деца в кола, как да избегнат грешките на пътя и за какво да внимават. Ще могат да се включат в открити беседи, анкети и да спечелят разнообразни награди. 

По време на събитието ще бъдат обявени победителите в училищния конкурс „Талисман, който ни пази на пътя“ и вторите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“.

Интересна и полезна информация в сферата на пътната безопасност може да намерите в рубриката „На пътя животът е с предимство“, реализирана съвместно между Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската телеграфна агенция.

Добавена на 29.06.2024 г. в 15:00 ч.