Изграждането на нови мостове между България и Румъния не е въпрос толкова на пари, а на политическа воля, каза посланик Радко Влайков


Изграждането на нови мостове между България и Румъния не е въпрос толкова на пари, а на политическа воля, каза посланик Радко Влайков

Началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе е причина за сериозен разговор за свързаността между България и Румъния. На 409 км граница има само два моста и пет ферибота, част от които не работят денонощно. Това каза посланикът на България в Румъния Радко Влайков по време на церемонията по поставяне началото на основния ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе. 

По думите му от влизането на България и Румъния в Европейския съюз не е направено нищо друго освен доизграждането на Дунав мост при Видин. Той припомни, че между България и Румъния има подписан меморандум от 2019 година, в който са определени пет точки за изграждане на мостове над река Дунав. 

"Следващото нещо е вече започнатата работа по нов мост в района на Русе - Гюргево, тъй като това е проект не само между България и Румъния, а и на Европейската комисия. Tук, разбира се, трябва да се работи с европейски срокове, а не със сроковете, с които беше построен мостът между Видин и Калафат за 13 години след подписването", каза Влайков. 

Той определи като възмутително изказването наскоро на най-високопоставения представител в националната компания за пътна инфраструктура в Румъния, че по време на ремонта мостът ще бъде затворен за два месеца. "Няколко часа по-късно той излезе с обяснение, с уточнение, че само едното платно ще бъде затваряно, но белята вече беше свършена. Веднага румънските и българските туристи започнаха да сменят своите планове", каза още дипломатът.

По думите му това дава сериозен повод да се направи преглед на свързаността между България и Румъния. 

"Въпросът за строителство на нови мостове и за пускане на фериботи не е въпрос толкова на пари, а на политическа воля. От българска страна тази политическа воля винаги е съществувала и не виждам какво би могло в България да промени нашето желание за свързаност с Румъния", каза Влайков. 

Той обясни, че част от проблемите, свързани с ремонта на Дунав мост, сега щяха да бъдат решени, ако фериботът между Русе и Гюргево работеше. От българска страна той е готов напълно.

Влайков каза още, че има и друга алтернатива - пускане на фериботна линия между Тутракан и Олтеница.

По повод на коментари, че България е трябвало да отложи основния ремонт на Дунав мост при Русе за средата на септември тази година, Влайков обясни, че строителните дейности са две години и ще обхванат, така или инак, два летни сезона. Отделно България е уведомила още през миналата година Европейската комисия за ремонта. По думите му двете държави са имали достатъчно време да информират своите граждани за предстоящите дейности.

Друга причина ремонтът да не се бави е, че състоянието на моста предизвиква опасност от сериозни инциденти.

Добавена на 10.07.2024 г. в 14:10 ч.