По Плана за възстановяване и устойчивост 20% от работещите българи могат да придобият базови средни дигитални умения през следващите две години, каза министър Иванов


По Плана за възстановяване и устойчивост 20% от работещите българи могат да придобият базови средни дигитални умения през следващите две години, каза министър Иванов

Със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост 20% от работещите българи могат да придобият базови и средни дигитални умения в рамките на следващите две години. Още толкова хора могат да се квалифицират или преквалифицират, включително със „зелени“ умения по програма „Развитие на човешките ресурси“. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на събитието "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа". Тридневният форум за зелена трансформация се провежда в „София Ивент Център“. Организатори са Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на събитието.

Зеленият и дигиталният преход ще доведат до дълбоки промени в заетостта, но също ще дадат възможности за създаване на нови работни места, коментира министър Иванов. Тази нова среда превръща инвестициите в знанията, уменията, квалификацията на хората да работят с новите технологии във фундаментален процес за успешно провеждане на необходимите реформи, каза той.

Наблюдават се структурни промени в икономиката, работните места се променят, възникват нови професии, други изчезват. От една страна има недостиг на работна сила, от друга – несъответствие между квалификацията и потребностите, каза министърът. Той засегна и темата за образованието, обръщайки внимание, че над 53,5% от 15-годишните ученици „нямат минимално ниво на умения по математика“, 52,9% - по четене, а 48% - по природни науки“. Върху тази основа трябва да се градят знания и умения за работа с новите технологии, подчерта Иванов.

Демографските процеси също са изключително обезпокоителни, отбеляза служебният министър. По думите му заради очакваното намаляване на населението в трудоспособна възраст до 2050 г. е от изключително значение да се работи за повишаване дела на заетите, за да може всеки работоспособен човек да бъде включен в пазара на труда. Разгърнали сме мерки за увеличаване на работната сила чрез насърчаване на икономическата активност на населението, увери Иванов.

Добавена на 28.06.2024 г. в 13:10 ч.