Пътната безопасност трябва да бъде наша гражданска позиция, заяви за БТА председателят на ДАБДП Малина Крумова


Пътната безопасност трябва да бъде наша гражданска позиция, заяви за БТА председателят на ДАБДП Малина Крумова

Безопасността на движението по пътищата би трябвало да бъде нашата гражданска позиция, като граждани трябва да сме отговорни на пътя, да пазим себе си околните. Това каза за Българската телеграфна агенция (БТА) Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), по повод на днешния Фестивал за Националния ден на безопасността на движението по пътищата в центъра на София. БТА е медиен партньор на събитието. 

Участват близо 30 институции и организации, както и представители на бизнеса, неправителствените организации, академични институции. Точно това е ценното в днешното събитие, че под знака на партньорството показваме, че само заедно можем да решим въпроса с безопасността на движението по пътищата, разказа Малина Крумова. 

Подобряването на ситуацията с пътнотранспортния травматизъм и постигането на стратегическите цели, които сме заложили още преди пет години в Националната стратегия, може да стане само, ако обединим усилия и следваме начертаното в стратегията. Това е и нашето желание днес – да покажем, че има много организации, които правят много неща, посочи тя. 

По време на събитието ще бъдат обявени победителите в училищния конкурс „Талисман, който ни пази на пътя“ и вторите годишни награди „Регионални и местни инициативи в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“.

Искаме да покажем, че много неща се случват в страната. София не е България, понякога забравяме колко много усилия се полагат от общините, училищата, детските градини и други институции, посочи Малина Крумова. 

Партньорство и отговорност – това е посланието на форума, обясни Малина Крумова. Съвместните усилия в една посока ще допринесат за подобряване на безопасността, а отговорността е на всеки един от нас като гражданин, категорична е тя. 

На събитието всички ще могат да получат консултация за правилното и безопасно возене на деца в кола, как да избегнат грешките на пътя и за какво да внимават. Ще могат да се включат в открити беседи, анкети и да спечелят разнообразни награди.

Интересна и полезна информация в сферата на пътната безопасност може да намерите в рубриката „На пътя животът е с предимство“, реализирана съвместно между Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската телеграфна агенция.

Добавена на 29.06.2024 г. в 14:25 ч.