При дъжд с гръмотевици се усилват оплакванията при страдащите от полиноза, съобщават от центъра по заразни и паразитни болести


При дъжд с гръмотевици се усилват оплакванията при страдащите от полиноза, съобщават от центъра по заразни и паразитни болести

При дъжд с гръмотевици се усилват оплакванията при страдащите от полиноза. Това показва поленовата прогноза, публикувана на сайта на Националния центъра по заразни и паразитни болести. Под влияние на електричеството във въздуха заради гръмотевиците, поленовите зърна се разпукват и освобождават алергизиращи молекули, което води до усилване на оплакванията сред засегнатите от полиноза.

След средата на месеца се очаква стабилизиране на времето и повече сухи дни. В този период най-силни алергични реакции може да се очакват при хората с алергия към прашеца на тревите от сем. Житни. От тях ще цъфтят най-много видове в цялата страна. Ще започне цъфтеж и на тревите в по-високите планински части. Това ще доведе до образуване на сериозен поленов фон. В групата на дървесните видове ще цъфтят липа, айлант, черен бъз и различни декоративни храсти. Към края на юни постепенно ще се увеличава количеството полен от плевелни видове. Цъфтежът на живовляк ще продължи до края на юни, на сем. Лападови – до средата на юни, а на сем. Копривови цъфтежът ще започне през първата десетдневка на юни и до края на месеца количеството полен от коприва и париетария ще нараства.

През юни количеството алергизиращ прашец ще бъде по-ниско по най-високите планински части; в близост до големи водни площи – поради по-високата въздушна влажност; след по-продължителен дъжд без гръмотевици; в жилища и автомобили със затворени прозорци, допълниха от Центъра.

Добавена на 04.06.2024 г. в 18:25 ч.