"БСП за България" няма да участва в разговори за подкрепа на втория мандат, не иска и третия, каза Корнелия Нинова


"БСП за България" няма да участва в разговори за подкрепа на втория мандат, не иска и третия, каза Корнелия Нинова

Няма да участваме в разговори да подкрепяме втория мандат, не искаме да получаваме третия мандат. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на разискванията в парламента на внесения проект на решение, във връзка с указа на президента, с който се предлага Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС, и подаденото вчера заявление от Мария Габриел, че няма да участва в парламентарната процедура по избор на министър- председател и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

Нинова посочи, че днес парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи внесения проект на решение от страна на ГЕРБ-СДС. 

Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която бе зачената порочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, да изчистим задкулисието, да се справим с паралелната държава, се прегърнаха с мафията. Вместо да я изчистят предложиха да делят с нея държавата. Всичко това бе облечено в красиви думи за евроатлантизъм, висши цели, само че се движехте не от висши цели, а от низши страсти, заяви Нинова в изказването си.

Висшите цели Шенген, еврозона, План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и повишаване качеството на живот на българите се провалиха тотално. Приехме Шенген, унизително само по въздух и вода, но вместо това - мигранти. Еврозоната изглежда по-далечна от всякога. ПВУ не е коригиран, никой не знае каква е съдбата на "Мариците" и хилядите, които работят там. За качеството на живот – да не говорим, защото нито за момент не проговорихте за реформа в здравеопазване, образование, доходи, за повишаващите се цени и издевателствата на монополите над българските граждани. Но през цялото време спорехте за власт и порции. Прословутата съдебна реформа сведохте до "препиране" на Борисов, до закриване на делата за чекмеджетата, оневиняването за онези 15 години, в които управляваше държавата и ни доведе до последните места във всички класации, заяви Нинова.

Не може да просъществува такова управление, което се движи от низши емоции. Страхът на едната част от възмездие и алчността на другата част за власт. Резултатът е това, което виждаме днес. Казвам го с моралното право от името на "БСП за България", защото през цялото време не се подадохме на изкушения, на задкулисие. Не само в този парламент, а години наред, нашата главна цел е борбата с паралелната държава. Така ще продължи и занапред, заяви лидерът на левицата.

Добавена на 26.03.2024 г. в 14:30 ч.