Служебният кабинет осигурява средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца


Служебният кабинет осигурява средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца

Служебният кабинет осигурява необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Правителственото решене е във връзка с писмо от община Враца до министър-председателя Димитър Главчев за финансова подкрепа. 

Според експертните оценки състоянието на статуята е предаварийно. Стоманената конструкция е силно корозирала, заварките между бронзовите листове са спукани или връзката между тях е компрометирана. В писмото се изтъква, че творбата на скулптора Владимир Гиновски се е превърнала в един от символите на град Враца, но с ограничения си бюджет общината не е в състояние да извърши реставрацията. За БТА от Община Враца съобщиха, че МС осигурява цялата сума за ремонта на паметника.

Общината започна работа по оценка на състоянието на паметника и изготвяне на план-сметка за ремонт още преди няколко години. Миналата година кметът на Враца Калин Каменов обяви и кампания за набиране на средства, в която много дейно се включиха и деца от града. През лятната си ваканция те продаваха на централната пешеходна улица сувенири и стоки за ежедневието, предоставени от дарител. 

Добавена на 07.06.2024 г. в 16:40 ч.