Дали и при какви условия ще има правителство, зависи изцяло от партиите, и се надявам да са си научили урока, каза президентът Румен Радев


Дали и при какви условия ще има правителство, зависи изцяло от партиите, и се надявам да са си научили урока, каза президентът Румен Радев

Дали, как и при какви условия ще се състави правителство, зависи изцяло от партиите, и аз се надявам те вече да са научили урока. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“.

Държавният глава гласува на машина.

Българските политици, макар и по трудния начин, крайно време е да научат тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред своите собствени и партийни, заяви Радев. По думите му, това е гаранцията да има стабилно управление. Очаквам да има вече конкретни стъпки в тази посока, добави той. Отказът от защита на националния интерес води неизбежно до партийна и личността делегитимация, уронва доверието в институциите и самите устои на демократичния процес, коментира президентът Радев.

Гражданската активност не се изчерпва само с явяването пред урните, посочи президентът и добави, че гражданите трябва да помнят какво са обещавали политиците и да си го търсят. Ще спрем да ходим толкова често пред избирателните секции, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес, каза още той.

Преди всеки вот партийни оратори плашат с партия на президента, само и само после да може да си сглобят по-добре собствената си "сглобка“, отговори Радев на въпрос дали е готов да излезе на политическата сцена с нов проект, ако не се сформира редовно правителство. Крайно време е партиите да се водят и да съставят правителство, базирано на ценности, споделени програми, на това напред да бъде общественият интерес и той да бъде водещ, а не от страх, че ще излязат извън властта. Но, ако така продължават с безпринципни коалиции, рано или късно такава алтернатива ще се появи, коментира държавният глава.

„Последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици, и те сега се чудят как да си скрият срамотиите“, каза още президентът.

При всички избори някъде се появяват проблеми с машините, то е неизбежно при толкова много устройства, но машинното гласуване е една бариера срещу основния проблем в нашите избори – недействителните бюлетини, посочи Румен Радев. Той каза, че дали служебното правителство се е справило с организацията на вота може да се говори, след като приключи изборният ден.

Добавена на 09.06.2024 г. в 16:20 ч.