Отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти


Отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти

Отпада възможността за издаване на безсрочни лични карти. Вместо това на хората от 18 до 70-годишна възраст ще бъде издавана лична карта с 10-годишна валидност, а на тези над 70 години - лична карта с 30-годишна валидност. Служебният кабинет прие на редовно заседание Постановление за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси, съобщиха от правителствената пресслужба.

Необходимостта от въвеждане в националното законодателство на нови образци на лични документи, издавани от България, е в съответствие с Регламент (ЕС) 2019/1157 на ЕП и на Съвета от 20 юни 2019 г. относно повишаване на сигурността на личните карти на гражданите на Съюза и на документите за пребиваване, издавани на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства, които упражняват правото си на свободно движение.

Очаква се въвеждането на единните минимални стандарти за сигурност във връзка с формата на документите, действащи в ЕС, да улесни тяхната проверка и контрол на автентичността от страна на другите държави членки и да направи тяхното използване по­-бързо, по-лесно и по-сигурно. 

За определянето на размера на държавните такси в МВР е изготвена Методика за изчисляване на размера на таксите за издаване на българските лични документи. Определени са следните размери на такси на български лични документи за обикновена услуга: лична карта - 30 лв.; карта за пребиваване - 40 лв.; разрешение за пребиваване - 40 лева.

Предлага се запазване на размера на таксата от 18 лв. за обикновена услуга за новата лична карта до края на 2024 г.

Таксата за разрешението за пребиваване на продължително пребиваващ, дългосрочно пребиваващ и на постоянно пребиваващ в  България чужденец се намалява от 45 лв. на 40 лв., като се предлага тя да започне да се събира от 17 юни т.г. 

С оглед запазване на установената практика на провежданата социална политика преференциалните такси за издаване на лична карта за целевите групи граждани ще се запазят, като се прилага съществуващото съотношение между стойността на таксата за обикновена услуга към стойността на таксата за преференциална услуга: 

За първо издаване на лична карта на гражданите от 14 до 16 години се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга.

За издаване на следваща лична карта на граждани между 14 и 16 години и за всяка лична карта на граждани между 16 и 18 години преференциалната такса е в размер на 21 лв.

За издаване на лична карта на граждани, навършили 70 години, се запазва преференцията за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга.

За издаване на лична карта на граждани от 18- до 58-годишна възраст таксата е 30 лв.

За издаване на лична карта на лица с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто се запазва преференциална такса в размер на три лв.

Предвижда се преференциална такса за издаване на лична карта на граждани, на които не могат да се снемат биометрични данни поради временна физическа невъзможност (гипсиране, изгаряне и др.) в размер на три лв. 

Също така, в чл. 21 от Тарифа № 4 все още съществува такса за издаване на контролен талон независимо, че с промените в Закона за движението по пътищата ( обн., ДВ, бр. 67 от 2023 г.) е отменена възможността при издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство притежателят му да получава контролен талон. Поради това предвидената в ал. 3, 4 и 7 на чл. 21 от Тарифа № 4 държавна такса за издаване на контролен талон отпада.

През февруари правителството утвърди защитни елементи, използвани в проекта на новите български лични документи тип „карта“ и тип ,,паспорт“. Целта е повишаване на нивото на защитеност на документите с използване на материали, които отговарят на най-високите стандарти за сигурност и качество, въвеждане на нови защитни характеристики чрез прилагане на нови защитни елементи и технологии, и промяна на защитния графичен дизайн. 

 

Добавена на 29.05.2024 г. в 23:35 ч.