България се нареди сред топ десет в Европа на най-авторитетния форум за изкуствен интелект в света


България се нареди сред топ десет в Европа на най-авторитетния форум за изкуствен интелект в света

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR - най-цитираният форум за изкуствен интелект (ИИ) и компютърно зрение в света. Този успех е безпрецедентен за страната ни в сферата и ни нарежда в топ десет в Европа, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

България има сумарно повече статии от всички държави в Източна Европа взети заедно. INSAIT изпреварва и всеки един университет от страни като Израел, Холандия, Финландия, Австрия, Дания, Естония, Норвегия, Швеция, Испания и Италия.

Чрез института INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски” за първи път от 40 години учени от българска институция публикуват статии на този форум. CVPR е най-авторитетният форум в областта на изкуствения интелект в света и се нарежда на четвърто място сред всички научни форуми наред с “Nature”, “The New England Journal of Medicine” и “Science”, уточняват от МОН.

Статиите от INSAIT включват шест стратегически направления, сред които - изкуствен интелект за разбиране на човешки движения; изкуствен интелект, който разбира едновременно видео, снимки и текст; автономно шофиране; генеративен ИИ; квантови изчисления за изкуствен интелект, и изкуствен интелект за крайни устройства. 

Институтът INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски” има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS – водеща европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членoве са висши учебни заведения като “Оксфорд” и “Кеймбридж” и институти като “Макс-Планк”.

/ЙВЛ

Добавена на 26.03.2024 г. в 12:45 ч.