Косово може да продължи да разчита на нашата подкрепа и в бъдеще, посочи Иван Кондов пред посланик Хаджи Байрактари


Косово може да продължи да разчита на нашата подкрепа и в бъдеще, посочи Иван Кондов пред посланик Хаджи Байрактари

Косово може да продължи да разчита на нашата подкрепа и в бъдеще. Това отбеляза заместник-министърът на външните работи Иван Кондов на среща с извънредния и пълномощен посланик на Косово в Република България Хаджи Байрактари. Това информира Министерството на външните работи на своята интернет страница.

По време на разговора бе дадена висока оценка за състоянието на двустранните отношения и бяха обсъдени възможности за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери. Беше отчетено, че визовата либерализация на Косово е довела до значително засилване на потока туристи към българските зимни курорти, което има потенциал да се отрази благоприятно на икономическото сътрудничество.

Посланик Байрактари изрази благодарност за последователната подкрепа на България за изграждане на държавността в най-новата република на Балканите и подчерта, че за Косово страната ни е истински партньор и приятел.

Кондов посочи значението на българската общност в Косово като естествен мост на приятелство и приветства усилията на страната за изграждане на мултиетническо общество с равни възможности за всички граждани. В този контекст бяха обсъдени и някои от проблемите на българската общност и възможностите за тяхното решаване.

По време на разговора бе изтъкната важността на усилията за укрепване на стабилността и мира в региона, в контекста на дестабилизиращите влияния на външни сили. Бяха обсъдени и актуални теми от европейския дневен ред, включително по диалога Белград-Прищина. Мандатът на специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак ще продължи през следващите месеци, заяви вчера говорителят на Европейския съюз Петер Стано.

Добавена на 06.06.2024 г. в 18:20 ч.